Daily Express: Русия изпревари Великобритания по внос в ЕС,

Daily Express: Русия изпревари Великобритания по внос в ЕС,


Европейският съюз поддържа повече бизнес връзки с Русия от Великобритания, независимо от всички европейски санкции срещу Москва, съобщава лондонският вестник The Daily Express. Съгласно данните на статистическата агенция „Евростат“, за първите четири месеца износът на Великобритания за страните от блока е спаднал с 27,1% в сравнение със същия период на миналата година. На свой ред руският износ за ЕС се е увеличил от 32,42 милиарда лири през миналата година до 36,55
милиарда през тази. „Русия на президента на Владимир Путин, която смятат за страна-изгой и срещу която по идея има санкции, изпревари по обема на продажбите в 27-те страни от ЕС Великобритания“, коментира Дейвид Евънс, ръководител на мозъчния тръст Facts4EU.

Според Евънс Русия се е превърнала в третия по големина партньор на Съюза по отношение на доставките на стоки след Китай и САЩ. В същото време руската икономика по отношение на размера си е само 55% от британската. В тази връзка Facts4EU призовава премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън да скъса подписаното през декември търговското споразумение и да премине към условията на Световната търговска организация. Според тях данните на Eurostat са доказателство за „враждебното отношение“ на Брюксел към Лоднон и че Великобритания се намира в „неизгодно положение“.

В същото време Евънс отбеляза, че европейските политици обикновено приписват всичко на „катастрофалните“ последици от Брекзит, но не си задават въпроса, дали причината не е „недостойното поведение“ на ЕС. Евънс посочва три фактора, които биха могли да обяснят спада на британския износ за ЕС и общия нарастващ дисбаланс в търговията между Обединеното кралство и Европейския съюз. Първо, това се дължи на решението на Лондон да не затяга граничния контрол върху продуктите, идващи от ЕС, за разлика от подхода на Брюксел към британските стоки, изпращани на континента.

Второ, Обединеното кралство ще позволи едностранно на компаниите от ЕС да работят на паритетна основа в британската индустрия за финансови услуги. ЕС от своя страна направи обратното, опитвайки се активно да се противопостави на фирми от лондонското Сити.

И накрая, Обединеното кралство разхлаби митническия контрол за внос на стоки от ЕС в Северна Ирландия. Дори по повода ЕС вече заведе дело срещу Великобритания. Според Daily Express данните от доклада Facts4EU показват, че Обединеното
кралство не получава никаква полза от споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство на Джонсън.

Още по темата