37-и ден на протести: „Ще счупим ръцете на Борисов“, ще блокираме цялата страна

37-и ден на протести: „Ще счупим ръцете на Борисов“, ще блокираме цялата страна


В 37-ия ден на протести остава блокадата на кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет, както и пред Министерския съвет.

По-рано протестиращите, водени от Николай Хаджигенов, един от „т. нар. отровно трио, блокираха пътя за Калотина, при което се образува опашка от 15 км автомобили. По-късно движението се нормализира. “Както обещахме многократно – “ще извиваме ръцете на Борисов образно казано, докато ги счупим. Продължаваме да ескалираме, да затваряме все повече и повече, докато затворим цялата страна“, каза Хаджигенов.

Огласените днес от премиера Бойко Борисов идеи за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание не потушиха ни най-малко недоволството срещу неговото управление. „#ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме докрай!“. С този лозунг „Отровното трио“ обяви, че протестите продължават с пълна сила и в днешния ден – 37-ми поред. Заявката на организаторите още след изявленията на премиера бяха да не спират с протестните действия, тъй като според тях исканията им остават неизпълнени. На много места в страната започнаха и спонтанни протести, блокиращи ключови пътища, проходи и др.

По-рано от „Отровното трио“ съобщиха, че граждани са блокирали „Дунав мост“ край Русе, което е предизвикало километрично задръстване. По данни на БНТ протестът е спонтанен, като нито в общината, нито в полицията имат информация за него. Гражданите са предизвикали задръстване с автомобилите си, които са спрели с отворени капаци, сякаш има технически проблем.

Протестиращи блокираха и прохода „Хаинбоаз“. Недоволните граждани скандират „Оставка”, издигнали са транспаранти. Образува се огромно задръстване. Протестиращите пропускат болни хора, автомобили с деца, както и автомобили със специален режим на движение.

Протестиращи от Благоевград, обковани във вериги, опитаха да блокират главен път Е-79 в отсечката между Благоевград и Симитли, съобщи и БНТ. Те заявиха че протестите под различна форма ще продължат, скандирайки „Българи юнаци“ и седнали край международния път. Гражданите призоваваха на няколко пъти и преминаващите с автомобили да се присъединят към протеста.

По информация на кореспондентите на БНР са планирани блокади и на магистрала „Тракия“. В момента граждани блокират Аспаруховия мост във Варна.

Вдигната рано тази сутрин бе блокадата на столичния булевард „Ситняково“ – 4-ти след булевардите около СУ, Орлов мост и МС, който вчера бе блокиран. Снощи демонстрантите стигнаха до Румънското посолство, където струпаха шатри и палатки. Малко преди 5 сутринта обаче на място е пристигнала полиция и жандармерия и е премахнала палатките.

„Мислим, че вълкът козината си мени, но нрава си не. Не мислим, че Борисов е способен да направи тази промяна и ако я направи, няма да има ефектът, който търсим. Така че протестът продължава“, заявиха протестиращи в палатковия лагер на „Орлов мост“, цитирани от Би Ти Ви, минути след като премиерът Бойко Борисов се обърна към хората в специално видеоизявление. „Не знаем какъв контрол ще има Борисов върху това Велико народно събрание, може би то трябва да бъде свикано от други участници“, коментира протестиращ. „Ние искаме първо неговата оставка и след това да се проведат избори“, допълни друг. „Нашите искания са пределно ясни – оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор, на Емил Кошлуков и Цацаров, след това приемане на закон за лустрацията и промени в Изборния кодекс, за да можем да електронно и по пощата, за да може и нашите сънародници в чужбина да упражняват своя вот“, заяви трети.

„В следващите два дни гражданското сдружение БОЕЦ ще обяви нова стратегия при протестите, която да не се изразява само в блокади.

Още по темата