Румен Радев: Първо оставки и честни избори, после промени на Конституцията

Румен Радев: Първо оставки и честни избори, после промени на Конституцията

Президентът Румен Радев отправи обръщение към народа, седем часа след като това направи премиерът Бойко Борисов, който предложи свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията като условие за неговата оставка.
Държавният глава обаче беше категоричен, че промени на основния закон и реформи са възможни само след исканите от улицата оставки на премиера и главния прокурор и честни предсрочни избори.
Той напомни, че протестите срещу властта продължават повече от месец, защото доверието към управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. „Промените в кабинета не доведоха до нищо. Провокациите и опитите да се неглижира социалното недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, заяви още Радев.
Той видя в поисканите от премиера промени в Конституцията пренебрежение към основния закон, защото според неговия член 159 само повече от половината депутати и президентът имат право на инициатива за промени в Конституцията.
Президентът зададе няколко въпроса и сам си отговори на тях, демонстрирайки своята убеденост, че сегашните управляващи не са способни на истински реформи.
„Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промяна в конституцията? Отговорът е не.
Може ли партия, която неглижира парламентарния контрол да организира честни избори? Отговорът е не.
Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не.
Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не.
Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията. Отговорът е не“, заяви президентът в краткото си слово./Вестник Марица

Още по темата