Болсонаро отказва да се ваксинира срещу коронавируса

Болсонаро отказва да се ваксинира срещу коронавируса


Бразилският президент Жаир Болсонаро даде да се разбере, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, но обеща, че правителството ще организира незабавно разпределение на евентуална ваксина, одобрена от регулаторите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

„Ще ви го кажа, няма да го правя (да се ваксинирам)“, заяви президентът във видео, разпространено вчера в социалните мрежи, и допълни: „Това е мое право“.

Бразилия, чието население наброява 212 милиона души, е втората страна в света след САЩ по брой на жертви на пандемията, с над 170 000 починали от КОВИД-19, според университета „Джонс Хопкинс“.

Президентът бе критикуван за справянето с епидемията, тъй като омаловажаваше нейната сериозност и се противопоставяше на рестрикциите върху икономическата дейност. Той самият преболедува от КОВИД-19 през юли, на 65-годишна възраст, като се възползва от случая, за да потвърди непоклатимата си вяра в хидроксихлорохина. Повече от половината членове на неговото правителство дадоха положителни проби за КОВИД-19 през последните месеци, припомня АФП.

Още по темата