Гърция и Египет подписаха споразумение за икономическите си зони в Средиземно море

Гърция и Египет подписаха споразумение за икономическите си зони в Средиземно море


Външните министри на Гърция и на Египет Никос Дендиас и Самех Шукри подписаха днес в Кайро споразумение за разграничаване на изключителните икономически зони на двете страни в Средиземно море, съобщи АНА-МПА.

На съвместната пресконференция с египетския си колега гръцкият външен министър определи днешния ден като исторически заради подписаното споразумение. „Днешното споразумение потвърждава и затвърждава правото (….) на островите ни на континентален шелф и на изключителна икономическа зона“, подчерта Дендиас и заяви, че от днес отношенията между Гърция и Египет преминават в нов етап на по-тесни контакти.

Гръцкият външен министър каза, че споразумението е било сключено в рамките на международното право и допринася за стабилността и сигурността на региона.

Дендиас каза, че в това отношение споразумението между Гърция и Египет е „пълна противоположност“ на меморандума за разбирателство между Анкара и Триполи. Той заяви, че след подписването на днешното споразумение документът между Турция и либийското Правителство на националното съгласие „свършва там, където му е мястото от самото начало, в кошчето за боклук“.

Гръцкият министър декларира решимостта на Гърция да продължи с делимитирането на изключителната си икономическа зона и с останалите страни от Източното Средиземноморие на основата на международното и на морското право. Той призова всяка от тях да последва примера на споразуменията, които Гърция до момента е подписала с Египет и с Италия.

Споразумението с Египет е особено важно за Гърция в контекста на подписаното през ноември споразумение за морско разграничаване между Турция и либийското Правителство на националното съгласие, което според Атина нарушава суверенните й права южно от островите Крит, Родос и Карпатос. Двете споразумения, между Гърция и Египет, от една страна, и между Турция и Либия, от друга, фактически са взаимно изключващи се, защото до голяма степен се отнасят до едни и същи морски пространства.

Още по темата