Лекарка от Кърджали излъга и зарази 11 с вируса, дават я на прокурор

Лекарка от Кърджали излъга и зарази 11 с вируса, дават я на прокурор

Лекарка от Кърджали е заразила 11 души, като е скрила контактите си с болен от covid-19. Това съобщиха от РЗИ в града. Един от тях е починал, уви!
Белодробното отделение на болницата в Кърджали е затворено за дезинфекция, след като са установени 11 нови положителни проби за COVID-19. Всички новозаразени са контактни на лекарката, която излязла в отпуск и заминала за Черноочене.
Седмица по-късно се подложила на PCR-тест, който доказал, че е носител на коронавируса. До онзи момент обаче жената контактувала с изключително много хора и дори била на посещение в местната болница.
След поставянето на диагнозата още миналия петък здравните власти започнали да проучват контактите на лекарката. Първоначално тя заявила, че не се е виждала с никого и отказала да посочи къде точно е ходила.
В крайна сметка заразени се оказали нейни близки, две лекарки, санитарка и пациенти. Един от всички заболели е починал.
„Тя се е тествала по собствено желание, може би по изискване на лечебното заведение. Първоначално казва, че не е имало контакти. След това разбираме, че е имала такива. Упрекът към нея е за бавното съдействие”, каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.
„Тя не е дала точна и ясна информация за контактите си. Затова е изготвено писмо, което ще бъде изпратено до прокуратурата”, каза директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев./Вестник Марица

Още по темата