Бюджетите на общините – заложници на кризата

Бюджетите на общините – заложници на кризата


Намаляват приходите в общинските бюджети заради облекченията, които получиха фирмите и гражданите. Те бяха необходими, за да се запази донякъде икономическата активност. Все още е рано за някаква радикална промяна в мерките, но някои общини обмислят за отмяна на определени мерки. Другаде пък местната власт обмисля и други допълнителни мерки за облекчения.

С 4.8 млн. лв. са намалели постъпленията в общинския бюджет на Перник до април заради коронавируса, съобщава кметът Станислав Владимиров. Но актуализация на бюджета не се налага. Очаква се в следващите месеци това намаление в приходите да бъде наваксано.

По-голяма част от неплатените данъци са на фирми, което е нормално поради затрудненията, които имаха. Много стриктно се следи разходването на публичния ресурс. Разчита се много на работата на общинските фирми. 
Преструктурират се отделите в администрацията, увеличена е бройката на служителите в общинските предприятия и те поемат част от комуналните дейности. А спестените средства се пренасочват в друга посока, отбелязва кметът.

В Община Добрич смятат, че в сегашната ситуация трябва да се предприемат още икономически мерки, с които да се облекчи бизнеса в кризата с коронавируса. Едно от предложенията е предприемачите, които ползват сезонни тераси към заведенията за хранене и развлечения, да бъдат освободени изцяло от такси за първия месец след изтичане на извънредното положение. А за втория месец дължимите суми да бъдат намалени с 50 на сто.

Ползващите сезонни тераси, както и предприемачите в Центъра за базарна търговия, са освободени изцяло от такси в извънредното положение. За същия период не трябваше да плащат наемите за общински обекти и търговците, които преустановиха дейността си поради въведените ограничителни мерки.
С последните промени в общинската наредба за местните такси и цени на услуги търговците ще могат да намалят загубите от кризата и със спестените средства да възстановят дейността си, като запазят и наетия персонал, отбелязва кметът Йордан Йорданов в мотивите си до Общинския съвет. След въвеждането на тази нова мярка за подпомагане на бизнеса в общинския бюджет ще постъпят до около 41 000 лева по-малко приходи, изчисляват от общината.
Промените в общинската наредба са предложени за обществено обсъждане, което ще продължи до 29 юни.

„Синята зона“ отново ще бъде върната във Видин. Участъците, които са включени в нея, са уредени с Наредбата за организация на движението в Община Видин, която е приета през юли миналата година. Тя е била гласувана тогава от всички групи от Общинския съвет. Според председателят на Общински съвет във Видин Генади Велков „синята зона“ е добре да остане в сегашния си вид, защото общината има нужда от приходи, които пък се осигуряват от всички граждани, от техните данъци. А и общината приложи достатъчно мерки в полза на бизнеса и на хората, като отпаднаха много от плащанията по време на извънредното положение.

В  края на месец май всички общини в страната са събрали с 200 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата година заради пандемията.

Припомняме, че Община Видин започна на 2 юни освежаване на маркировката в „синята зона“ и в тази връзка поетапно се ограничават местата за паркиране до цялостното приключване на работата.

Още по темата