Откриха телата на тримата изчезнали на К2 през зимата алпинисти

Откриха телата на тримата изчезнали на К2 през зимата алпинисти

Телата на алпинистите Али Садпара (Пакистан), Джон Снори (Исландия) и Хуан Пабло Мор (Чили) са били открити на К2 в понеделник – повече от пет месеца след изчезването им през зимата.

Тримата катерачи, за които се смята, че са стигнали върха, загубиха връзка с екипите си на слизане, малко преди да достигнат лагер 3 в началото на февруари.

Новината за намирането на телата на тримата бе съобщена от пакистанския алпийски клуб, но ситуацията със свалянето им е деликатна. Очаква се съдействие от местната армия, която взе участие и в издирването на тримата.

Семействата на Снори и Мор са пожелали телата на двамата да бъдат транспортирани съответно до Исландия и Чили.

Тялото на Мор е било намерено на 400 метра над лагер 4, а тленните останки на Садпара и Снори са били открити около Гърлото на бутилката – най-трудната част от изкачването на К2, непосредствено преди върха.

Синът на Али Садпара, Саджид, в момента е в лагер 4 и днес трябва да бъде заведен до тялото на баща си. Инициативата за издирването на телата и на тримата бе именно негова.

Тримата офцициално бяха обявени за загинали на 18 февруари, малко повече от 10 дни след изчезването си.

Със своите 8611 метра К2 е вторият най-висок връх в света, но е считан за най-смъртоносен. До тази година той не бе изкачван през зимата, но тoва се промени на 16 януари тази година, когато десетима души – шерпи и алпинисти стъпиха заедно на върха.

Cross.bg

Още по темата