Гълъб Донев: Средната пенсия става 550 лв.

Гълъб Донев: Средната пенсия става 550 лв.

„Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева, като средната пенсия става 550 лв. Това, което прие парламентът на първо четене, е предложението, което внесе служебното правителство – 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв. максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната“, обясни в ефира на „Събуди се“ вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.
По думите му над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. „Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. 954 000 ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите. Предвидени са 35 млн. лв. за това доплащане към пенсиите, за да достигне доходът им размер над линията на бедност“, допълни министърът.
От служебния кабинет предлагат компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане.
„13,3% е увеличението на минималната пенсия, 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост. Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение. Това, че предложението се прави от служебно правителство, не е грешка и препъни камък, който да доведе дебата в парламентарна зала до неприемане на изменението“, коментира Донев./Dariknews.bg

Още по темата