48-и ден на антиправителствен протест, вече се появи и контрапротест

48-и ден на антиправителствен протест, вече се появи и контрапротест


За 48-и пореден ден протестиращи се събират на протест в т.нар. Триъгълник на властта. Блокирани остават и кръстовищата на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет, както и пред Президентството.

Ето как участници в протеста на площад „Независимост“ в центъра на столицата коментираха пред БНР консултациите между управляващите за нова конституция и свикване на ВНС: „По принцип нямат право да решават и да избират нова Конституция, защото те от 10-11 г. нарушават Конституцията, по всяко едно време и по всеки един въпрос. Просто искаме ние да представим като граждани новите хора, които да управляват държавата и те да изберат Конституцията“, заяви демонстрант.

„По принцип е хубаво да има нещо ново в тая държава, но трябва да е много добре измислено и прието от широки граждански маси. Това, което предлага ГЕРБ, е с цел печелене на още време и унищожаване на факти, доказателства“, допълни друг. 

На пилоните на НДК и пред посолството на Румъния отново се събраха недоволни от блокадите като форма на протест срещу правителството. „Аз считам, че демократичният протест трябва да се води демократично и че трябва всичко да се извършва според закона“, каза един от участниците.

„Ние сме тук против блокадите на София, за нас това е незаконно. Всеки има право да протестира, аз съм „за“ протестите. Протестирал съм и срещу цените на горивата, ДАНСwithme, срещу Пеевски, за цените на тока, за какво ли не. Този протест не е партиен, не подкрепяме Борисов, това е против блокадите на София, искаме да живеем нормално“, каза пред БНР друг недоволен гражданин.

Организирана е подписка, която ще бъде внесена като сигнал в Прокуратурата за извършени престъпления срещу републиката, в която са изброени Румен Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и други лица от антиправителствените протести.

Още по темата