Учител: Разумно е да се започне онлайн

Учител: Разумно е да се започне онлайн

В 10 области новосъобщените случаи на COVID-19   за последните 2 седмици мина границата от 250 на 100  000  души и светнаха в червено, а бройките в цялата страна продължават да растат. Затова и според част от учителите и родителите по-добрият вариант е дистанционното обучение.
„Ако бройките продължават да се увеличават, каквато е тенденцията и прогнозните модели, според мен по-разумно е да се започне онлайн. Поне докато не се овладее ситуацията“, коментира пред „Монитор“ Лилия Стоянова, която и част от неформалното обединения  „Обединени учители за безопасно образование”.
Едно от притесненията на Стоянова е, че ваксините не пазят на 100% от заразяване. „Ваксините пазят от тежко протичане от заболяването, имам някаква сигурност, но все пак извън училище общувам с моите деца, родители. Няма гаранция дали ще се опазя здрава и дали няма да предам заразата. Семейството ми не е защитено. Ваксинирах и големия си син, по-малкото ми дете няма как да получи ваксина“, обясни учителката. Тя подчерта, че дори и да се ваксинират, не може да се гарантира непрекъснат учебен процес. Стоянова допълни, че спазването на дистанция също не предпазва на 100%, затова е добре и да се закупят въздухопречистватели.
Тази седмица „Учители за безопасно образование” и  „Обединени учители за безопасно образование” изпратиха писмо до МОН и МЗ, в което настояват за допълнителни мерки в училищата. Една от мерките е  разрешаване на прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обаче заяви, че това ще е възможност едва когато Европейската агенция по лекарствата. „Отправихме запитване до нея и те ни отговориха, че към този момент няма решение за промяна в кратката характеристика. Самата Световна здравна организация също не препоръчва такава ваксина“, обясни той.
Двете неформални обединения настояват и за регулярно тестване – най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения. Мярката е сред препоръките в насоките на образователното министерство за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, но няма гаранцията, че ще се прилага в цялата страна. Учениците в дадено училище ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата само ако родителите на най-малко 90% тях са съгласни. Така дори и повече от половината да одобряват безплатния скрининг, той няма да може да се осъществява. В насоките е посочено още, че след решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти.
В документа се изброява и в кои случаи децата ще могат да минават онлайн при желание от страна на родителите. Стоянова обаче обърна внимание, че със сега действащата нормативна уредба трябва да се подават документи на всеки два месеца. Причината е, че в закона за предучилищно и училищно образование бе заложено, че родителите могат да  подадат заявления за дистанционно обучение за цялата година независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка само за миналата учебна година. Тази това може да се случва само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка, която се удължава периодично с няколко месеца. За да се избегне подаването на документи през няколко месеца, трябва да има нови промени. Такива вече са предложени и предстои да бъдат гласувани в образователна комисия четвъртък./Монитор.БГ

Още по темата