Цветан Цветанов: Официални правителствени представители са зависими от Русия

Цветан Цветанов: Официални правителствени представители са зависими от Русия


Петкова и Дончев са сред посочените от Цветанов

Официални правителствени представители са зависими от Русия. Това обяви бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. Цветанов посочи Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов като представилите на кабинета, които могат да отговорят кой е зависим от Руската федерация. 

„Имаше ли външна намеса, имаше ли срещи, които да са провеждани  извън страната, да се коментират тези енергийни проекти с Русия и това, което се случва с АЕЦ „Белене“, попита Цветанов.

Според него правителството действа непрозрачно в енергийната сфера.

„Два въпроса – 90% на този газ, резервиран ли е от „Газпром“, договорили ли са вече тези договори със Сърбия, Унгария и Словакия, ако е така, как ще изпълним европейските директиви, че трябва да има диверсификация реална, и да попитаме с какви средства се изгражда „Турски поток“, защото той се изгражда със заеми“, каза още Цветанов.   

Енергийният министър Теменужка Петкова веднага даде отговор в ефира на bTV: „Категорично не съм съгласна, за да не кажа, че съм отвратена. Премиерът, аз и вицепремиерът сме защитавали националните интереси. По отношение на „Турски поток“ са спазени всички европейски директиви.

Петкова коментира и преговорите с „Атомстройекспорт“: „Успяхме да отвоюваме от „Атомстройекспорт“ 90 млн. лв., които българският данъкоплатец не плати. В чий интерес работи премиер, вицепремиер, министър на енергетиката, в чий“.

Цветанов отрече някога да е записвал Бойко Борисов и изрази учудване, че никой не е защитил председателя на Народното събрание. 

Още по темата