Лекари от Спешна помощ: Положението с COVID се влошава за часове

Лекари от Спешна помощ: Положението с COVID се влошава за часове

Изключително тежко дежурство карат лекарите от Спешна помощ днес. От Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив съобщиха за „Марица“, че екипите реагират на множество сигнали, които се отнасят до колабирали в горещото време, но се увеличават и сигналите за пациенти с температура.
„Положението се влошава буквално за часове и сме много притеснени за развитието на ковид ситуацията. Личните лекари отново абдикираха и всички сигнали се подават на 112,“ коментира дежурният лекар.
Половината от пациентите с грипоподобни симптоми, обслужени от екипите на Спешна помощ са оставени за домашно лечение. При останалите се е наложила хоспитализация.
Въпреки, че напоследък вирусът се разпространява предимно сред младите, дежурният лекар съобщи, че днес помощ от медиците са търсили и много възрастни пациенти с грипоподобни симптоми. Обаждания са постъпвали от старчески и социални домове, както и от затвора.
Ситуацията е много тежка за работещите в Спешна помощ, тъй като останалите сигнали не са престанали. Освен това е необходимо екипите да се обличат всеки път, когато ходят на адрес, което затруднява работата в горещото време.
Друг проблем е, че бързите тестове за ковид, които екипите правят по адресите не винаги отчитат правилно особено ако инфекцията вече се е развила към белите дробове. В такива случаи лекарите се чудят в какво отделение да поставят пациентите, чието състояние е усложнено, до излизането на резултатите от по-точните PCR анализи. /Вестник Марица
 

Още по темата