Нинова: БСП ще върне мандата на президента във вторник

Нинова: БСП ще върне мандата на президента във вторник

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство на 7 септември. Това съобщи Корнелия Нинова след заседанието на Националният съвет на партията.
„Положихме максимални усилия да съставим редовно правителство с мнозинство. Знаете резултатите – партиите на протеста ни отказаха. Така, че смятаме, че е безмислено да продължаваме“, заяви Нинова пред централата на „Позитано“ 20.
Левицата получи третият мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев миналият петък. След което БСП обяви, че ще забави връщането, за да има време са се актуализира държавният бюджет. Междувременно председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември точно с тази цел.
По Конституция държавният глава трябва да разпусне Народното събрание при три неуспешни мандата.
„Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове и ще има извънредно заседание на парламента във вторник, на което ще бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване. Надявам се след това в сряда да се продължи и с държавния бюджет. Президентът би могъл да забави с няколко дни разпускането на Народното събранеи“, посочи още Корнелия Нинова.
Тя обясни, че необходимостта от актуализация на бюджета е единственото, което е спряло БСП да не върнат мандат още днес или в петък.
„За съжаление са започнали да летят всякакви предложения за актуализация за бюджета. Дано не допуснем предизборно популистко поведение. Имаме нужда от тази актуализация, за да се преизчислят пенсиите и да има пари за ковид и болниците“, допълни още лидерът на левицата./Dariknews.bg

Още по темата