Съдии, прокурори и следователи да се кандидатират за

Съдии, прокурори и следователи да се кандидатират за


Съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират за изборни длъжности, включително и за народни представители. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от четирима депутати от парламентарната група на „Изправи се, мутри вън“. Забраната магистратите да членуват в политически партии остава, новото условие е те да бъдат издигнати като непартийни или граждански квоти или да се явяват като независими кандидати.

„Първо, парламентът има нужда от качествени юристи – съдии, следователи и прокурори. В този момент те са лишени от това си право. И второ – нормата е дискриминационна и противоконституционна“, обясни мотивите пред БНР един от вносителите адвокат Николай Хаджигенов.

Той е и сред вносителите на поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждат ако в досъдебно производство от привличането на определено лице като обвиняем по тежко престъпление са изтекли повече от две години, то да може да поиска преразглеждането му. В тези срокове не се включва времето, през което делото е било в съда. Целта е да не се допуска наказателна репресия срещу отделни лица, които не могат да се защитят. 

Още по темата