Преследвани, дискриминирани, избивани: християните в арабския свят

Преследвани, дискриминирани, избивани: християните в арабския свят

В много части на света християните са лишени от възможността да изповядват религията си: в Африка и в Азия те са преследвани и от управляващи, и от екстремисти. А в Близкия изток броят на християните намалява от години.

„Християнската религия като най-голяма световна религия е и най-засегната от нарушаването на религиозните свободи“, казва Петра Босе-Хубер, епископ в Протестантската църква в Германия. А и през последните години репресиите постоянно се засилват: християнските малцинства са обект на терористични нападения, те са възпрепятствани да изповядват религията си и са жертва на социална изолация, както и на дискриминация, посочва тя.

Страх от терористични нападения

Сходно е и мнението на Матиас Фогт, генерален секретар на католическото „Германско дружество от Светата земя“. И според него натискът срещу християните нараства. Това се отнася най-вече за Африка и Азия , където религиозната свобода на християните е застрашена от няколко посоки: „Едната е хинду национализмът в Индия, където за християните става все по-трудно да получат гаранции за правата си от правителството в Делхи. Втората са авторитарните и бивши комунистически режими като Северна Корея и Виетнам, които силно ограничават религиозните свободи“, допълва Фогт.

Освен това в Близкия изток има още един голям проблем, казва Фогт: особено в Саудитска Арабия, където държавна религия е уахабитският ислям – както и в Западна Африка, особено в Нигерия, където християните са изложени на атаките на терористичната група „Боко Харам“.

Надалеч от Близкия изток

Особено потискащо е, че от години все повече християни напускат Близкия изток. Преди сто години в залязващата Османска империя те са 20 процента, докато днес са по-малко от пет на сто. Особено интензивни напоследък са потоците християни, напускащи Ирак и Сирия. В района между Тигър и Ефрат от падането на иракския диктатор Саддам Хюсеин насам броят на християните е намалял от 1,5 милиона на 200 000. А от Сирия покрай гражданската война са избягали две трети от християните – над един милион души.

През тази година заради пандемията бягствата не са толкова масови, но положението на християните в Близкия изток не се е подобрило, подчертава Фогт. По цял свят пандемията само е влошила нещата: „Кризата, предизвикана от коронавируса, увеличи бедността, респективно – притока на хора към екстремистките групировки“. Фогт пояснява, че това е и причината в Нигерия, например, да става все по-опасно за християните.

Християните имат нужда от подкрепа

Съществуват различни предположения по отношение на това дали в резултат на масовите бягства в един момент християните изцяло ще изчезнат от Близкия изток. В момента се обсъжда по-скоро как Германия би могла да реагира на обстоятелството, че много ориенталски християни напускат родните си места и родината на своята религия.

Епископ Босе-Хубер препоръчва следната стратегия, включваща два елемента: първо трябва да се осигури добър нов старт на християните, които пристигат в Средна Европа. В същото време е необходима подкрепа за християните в Близкия изток – както материална, така и духовна. В това отношение се очаква повече и от църквата, и от политиците.

Източници: Дойче Веле и Offnews

Още по темата