Радев: Скопие да зачита правата на хората с българска

Радев: Скопие да зачита правата на хората с българска


Президентът Румен Радев обсъди с учени, експерти, дипломати и журналисти състоянието и перспективите за развитие на отношенията между София и Скопие. На дискусията на „Дондуков“ 2 държавният глава заяви, че България очаква от Република Северна Македония политическа воля за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз, както и да зачита правата на гражданите, които открито изразяват българската си национална идентичност. 

Според президента Румен Радев София и Скопие няма да преодолеят натрупаните противоречия само с политически декларации. Необходима е комуникация и ангажираност на институциите, разум и прозорливост и от двете страни:

„Македонски българи ми напомниха за един от основните проблеми в нашите отношения и това е нарушаването на техните граждански права да се самоопределят като българи и последствията, които те търпят като дискриминация на базата на това тяхно решение“. 

Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. Важно е да спре говорът на омразата срещу България, както и медийните и обществени кампании към хора, запазили българското си самосъзнание в югозападната ни съседка. Трябва да се преустанови фалшификацията на исторически извори и литературни произведения:

„Следващото българско правителство ще бъде изправено пред трудни дилеми – как да направим така, че вратата на Република северна Македония към ЕС да се отвори възможно най-бързо и тя да поеме устойчиво по пътя на европейската интеграция. И как в същото време да се защитят правата на македонските българи и да отстоим нашата история, нашата култура и идентичност“, заяви президентът, цитиран от БНР.

Според участниците в дискусията пренебрегването на редица аспекти от договора между София и Скопие от 2017 г. поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка за добросъседски отношения с България. Затова страната ни трябва да настоява за гаранции за зачитането на правата на българите в Република Северна Македония. Постигането на необратими резултати в тази трябва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Скопие.

Още по темата