Пашинян уволни шефа на генщаба въпреки отказа на президента

Пашинян уволни шефа на генщаба въпреки отказа на президента


Началникът на Генералния щаб на арменската армия Оник Гаспарян е освободен от заемания пост „по силата на закона“, тъй като указът за уволнението му не бе подписан своевременно от президента Армен Саркисян, който обаче не оспори указа пред Конституционния съд. Това съобщи днес премиерът на Армения Никол Пашинян, цитиран от правителствената пресслужба, предаде ТАСС.

Снощи апаратът на Саркисян заяви, че различни политически сили формират невярното мнение, че 9 март е крайният срок президентът да сезира Конституционния съд, докато всъщност не е регламентиран никакъв краен срок.

Политическата криза в Армения започна, след като на 25 февруари шефът на Генщаба Оник Гаспарян и висшият команден състав призоваха за оставка на премиера Пашинян. Министър-председателят съзря в това изявление опит за военен преврат и на два пъти изпрати до президента Саркисян искане за уволнение на Гаспарян. Опозицията проведе вече две срещи с президента, за да обсъди въпроса с уволнението на шефа на Генщаба, припомня агенцията.

Още по темата