ЕС допуска удължаване на забраната за износ на ваксини

ЕС допуска удължаване на забраната за износ на ваксини


Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу ковид изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго.

Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини „АстраЗенека“ продължават. Говорителят не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с британския премиер Борис Джонсън и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.

По неговите думи „АстраЗенека“ не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от „Янсен“, чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

Още по темата