Президентските избори ли са големият залог за партиите?

Президентските избори ли са големият залог за партиите?

Президентът попада в една много особена клопка. Той е знаме на тезата да разобличим това, което ГЕРБ прави. От една страна неговото служебно правителство може трудно да отстъпи от това. Ако обаче се фокусира само върху това, може да има свиване на електоралната база, на която Румен Радев ще разчита на президентските избори наесен. Това смята политологът доц. Румяна Коларова.
„Идеята всички срещу ГЕРБ е много добра за парламентарни избори, обаче тя не върши работа за президентски избори“, отбеляза тя.
Коларова очаква няколко партии да се дистанцират от президента. Тя припомни, че ДПС вече са го направили, възможно да го направи и ДБ. Ясно е и, че ГЕРБ са противници на Радев, който ще се кандидатира за втори мандат.
Доц. Румяна Коларова очаква служебният кабинет на Румен Радев да е подобен на този на Ренета Инджова. Според нея, ако служебен премиер е ген. Стефан Янев това ще означава, че държавният глава ще има голяма роля в действията на кабинета.
„Фокусът са президентските избори“, каза на свой ред политологът Първан Симеонов.
„Единият вариант е вълната да продължи. Въпросът е дали Слави Трифонов ще има своя шанс. Ако Борисов не спре да говори така хаотично, той ще продължи да събира негативност към себе си“, коментира той.
 
Симеонов коментира и скандалите в Комисията за ревизията.
„То не стана точно удар срещу Борисов, а срещу една фирма. Хората са много отвратени от начина, по който изглежда бизнесът в България“, посочи той.
Първан Симеонов коментира, че в промените в Изборния кодекс има добри предложения, но е притеснително приемането им в последния момент. Коларова е на мнение, че има хаотичност при измененията.
„Няма юрист, който да хареса това, което се свърши в парламента“, категорична е тя.
И определи измененията като недомислици. Коларова обърна внимание, че тук ще е важната ролята на ЦИК да се справи с проблемите в ИК./Новини.БГ
 

Още по темата