В Карлово е имало Царица на Розата през 1930 година, цар Борис Трети присъствал на празника/СНИМКИ, ДОКУМЕНТИ/

В Карлово е имало Царица на Розата през 1930 година, цар Борис Трети присъствал на празника/СНИМКИ, ДОКУМЕНТИ/

Елена Пулиева от известния възрожденски род, в който е и коренът на най-големите български дарители – братята Евлогий и Христо Георгиеви, е била Царица на розата в Карлово през 1930 година. На празника на маслодайното цвете присъствал лично цар Борис Трети. В подкрепа на тези факти свидетелстват документи от личния архив на Иван Чонов и неговата кореспонденция с Христо Григоров – родственик на Елена Пулиева.
В писмо от 1930 година на карловеца Георги Якимов /брат на Ганчо Якимов, кмет на града през 1918-1919 година/, Георги – розопроизводител, крупен търговец и собственик на Туристическо-пътническа агенция „Омния“, пише:
„Драгий Тинко,Пристигнахме благополучно.Моля, нареди Койчето фотографа да ми изпрати веднага всички снимки.Също нареди да ми се изпрати един хубав портрет от царица на розите – Г-ца Пулиева, облечена и украсена с рози.Веднага.Поздрав на всички
Г. Якимов“. Писмото е изпратено от София и носи дата 10 юни 1930 година.Родственикът на Елена Пулиева потвърждава, че по фамилни данни именно тя е била царица на розата през 1930 година. Цар Борис е присъствал на празника в Карлово, а в архива на БНТ се пази видео лента от тогава.
Шест тематични витрини с автентични документи и снимки са подредени в момента в къща „Райно Попович“ в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“. Две от тях са етнографски, две – за 28-ми Стремски полк и две – посветени на розопроизводството, розобера и Царицата на маслодайното цвете в Карлово през далечната 1930 година.
Източник: Пресцентър община Карлово

 
 

Още по темата