Адвокатурата с остри критики към Конституцията на ГЕРБ

Адвокатурата с остри критики към Конституцията на ГЕРБ


Проектът за нова конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократичните инструменти. Отстъплението от достиженията на конституционализма са тревожни.

Това е позицията на Висшия адвокатски съвет за предложения от ГЕРБ проект за нова конституция. Адвокатурата призовава депутатите да подходят разумно, отговорно и достойно като задълбочено анализират документа и проведат широко обсъждане на проекта, преди да решат дали да се променя сегашния основен закон на държавата или да се изработи нов.

„Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно“, се казва в позицията.

Според висшите адвокати проектът на ГЕРБ „съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност“.

Партията на Борисов днес проведе консултации с партньорите си в управляващото мнозинство – НФСБ и ВМРО. Те се радват на принципна подкрепа, но патриотите поставиха и условия. „Предложението ни за Конституция търпи правно-техническа корекция. Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, бе за да имаме основа да предизвикаме останалите партии за дискусия“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ВМРО ще подкрепи проекта на ГЕРБ само ако в него влязат и техните 6 предложения – задължително гласуване, образователен ценз, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. 

С НФСБ предстоят още разговори, за да станат ясни и техните предложения. 

За приемането на нова конституция на първо време са необходими 120 подписа, за да бъде внесен проектът. Свикването на Велико Народно събрание изисква 160 гласа.

За момента ГЕРБ събира 116 гласа, като предстои да разговаря с независимите депутати. Повечето от тях са от „Атака“ на Волен Сидеров, която напусна коалицията „Обединени патриоти“, но подкрепя правителството. 

Още по темата