ТРАГЕДИЯ: Сляпа жена и дъщеря й скочиха от 7-и етаж на панелка

ТРАГЕДИЯ: Сляпа жена и дъщеря й скочиха от 7-и етаж на панелка

Две старозагорки-ослепяла преди време- 63-годишна жена и грижещата се за нея 45-годишна дъщеря, загинаха след скок от прозореца на седмия етаж в блок 22 на квартал „Три чучура север“.
Трагичният инцидент с Пенка и Велина Христови е станал около 13,30 часа в четвъртък. За случилото се пред очите му разказало 8-годишно момченце от съседната махала „Лозенец“, което играело зад блока. Телата на жените паднали буквално на метри от него. Детето говорело несвързано и само ръкомахала уплашено ръце пред купувачите в близкия магазин, уточни чичото на Миленчо, който в петък беше тръгнал да дири баячка, за да леят куршум на малчугана.
Съседи в панелката разказват, че родената в опанското село Средец леля Пенка обитавала семеен апартамент на 7-ия етаж, заедно с нея била и дъщеря и Велинка, която от известно време се водела като социален асистент на сляпата си майка. Обстановката в апартамента е меко казано мизерна. Свалени са били тапетите, двете жени са спели върху свалена от пантите врата, отоплявали са се с печка от типа „циганска любов“ като наместо дърва и въглища ползвали стари вестници. Преди да скочат от прозореца, жертвите оставили личните си документи и около 320 лева, заедно с бележка, че 200 лева са за еленергията от предходния месец.
„Леля Пенка и Велина бяха много затворени, не говореха с никого. От няколко месеца вървяха пеша по стълбите, защото нямали пари за асансьора, никой не знаеше как преживяват, защото рядко отваряха вратата…“, разказа живеещият етаж под тях Божидар, който от година и нещо е безработен.
Съпругата на домоуправителя също не знае подробности за майката и дъщерята, споделя, че Пенка имала още една щерка, но тя останала при бившия съпруг и от години не я били виждали да идва в квартала.
Образувано е досъдебно производство по член 127 от НК за евентуално склоняване към самоубийство, лаконично съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора. В стаята, където са анмерени личните карти, имало картонена шайга с няколко сухи хляба, а в кухничката 7 полупразна бутилка безалкохолно и десетина празни буркана.
Предполага се, че първа от перваза на прозореца е „полетяла“ майката, защото при пристигането на униформените и съдебните медици трупът на Велина е бил отгоре й. Не е изключена версията и за случаен инцидент при изтърсване на завивка, въпреки че това е малко вероятно. Отворена е била вратата и към терасата към кухничката, но там пък парапетът е доста висок , а и телата са паднали доста по-встрани при основите на панелния блок.
В 8-етажната кооперация има три входа, близо половината от апартаментите са празни, тъй като собствениците им са заминали да работят в чужбина, а през последните няколко месеца имало и трима починали от коронавирус, споделиха собственичките на няколкото малки магазинчета в близост. Загиналите жени не са страдали от COVID-19, но имало съмнения, че напоследък са били с нервни разстройства./ Monitor.bg

Още по темата