Дани Каназирева: Всички болници са в борбата, хоспитализираме по критерии

Дани Каназирева: Всички болници са в борбата, хоспитализираме по критерии

Всички наши болници са в борбата. Това заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева на специална пресконференция, предаде репортер на DCnews.bg. По думите й, макар да е имало случай на лечебно заведение, отказващо да изпълни издадените заповеди над 5 месеца, днес всичко е изгладено, проблемите са решение.
Към момента в Пловдив коронавирус лекуват – 11 болници, 6 частни, 3 държавни и 2 общински, плюс ВМА. В областта 4 болници приемат – болницата в Раковски, Първомай, Карлово и Асеновград.
Болничните легла са общо 539, включително и интензивните. От днес има решение за повишаване на броя им с 66 и те стават 605, изброи Каназирева.
„Тези легла са ни свръх възможностите. Затова до неделя ще бъде освободен административния блок на Инфекциозна болница, там ще се извърши ремонт и от 1 януари догодина ще се разкрият още 32 легла“, съобщи тя.
„Имаме сравнително добра организация, но тя е направена от юни, юли, август, за да сме готови на 1 септември“, коментира още областният управител. А за да няма върнати хора със съмнения за коронавирус, в Пловдив е възприета практиката да има легла за пациенти с установен вирус и легла за пациенти, изчакващи потвърждение. Проблемите с недостига на леглата идват и от там, че някои болници хоспитализират леки случаи, макар те да са за домашно лечение; в паниката пък много хора, които също не са болница, държат на всяка цена да бъдат хоспитализирани.
„Затова, за да се избегне хаосът ще се влиза в болница по критерии за хоспитализация“, увери Каназирева.
21 са екипите на Бърза помощ общо за Пловдив и областта: 7 за Община Пловдив, 14 за населените места в областта и три транспортни екипа. Частните бързи помощи също са в готовност да се включат.
И още: от днес фирма разработва програма, която ще показва свободните болнични легла в реално време, тя започва да започва да работи от сряда.
Статистиката за днес: 68 са новите случаи на коронавирус, сред тях и три медицински лица – един лекар, един общопрактикуващ лекар и един санитар. 92 са оздравелите, включително 4 лекари. 1857 души се намират на домашно лечение. Свободните легла към днешна дата са 92, 19 са стаите за недоказан коронавирус, 17 са свободните интензивни легла.
През денонощието има един починал- мъж на 80г от Първомай с придружаващи заболявания: сърдечно, хронично белодробно, хронично неврологично и хронично бъбречно заболяване;
Справка по общини : Пловдив – 3085,  Карлово – 157, Кричим – 42, Хисаря – 52, Родопи – 204, Стамболийски – 73, Калояново – 48, Перущица – 47, Раковски – 125, Марица – 176, Асеновград – 391, Брезово – 22, Куклен – 51, Садово – 59, Първомай – 28, Съединение – 51, Сопот – 43, Лъки – 37.
К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:
–           ОУ  „Христо Ботев“ Раковски-  учител, преподаващ на  5-ти клас , последно посещение в училище-28.10.2020;
–           ДГ „8-ми март “ Пловдив – учителка на 1 Б група, последно посещение в детското заведение-29.10.2020, карантина на контактните деца и персонал;
–           ОУ с. Първенец- начален учител, преподаващ на 2 Б клас, последно посещение в училище- 29.10.2020, карантина на контактните деца;
–           ОУ „Т. Каблешков“ Пловдив-заболяло дете от 1 А клас, последно посещение в училище-29.10.2020, карантина на контактните деца и класен ръководител;
–           НУ“ Неделя Петкова“ гр. Сопот-заболял начален учител, преподаващ на 2 Б и 2 В клас, последно посещение на работното място-29.10.2020- карантина на контактните деца.
Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.
Сред учителите и учениците от 15 септември до сега са  учители 62, ученици -54, карантинирани класове 52, а групи 14.
От началото на масираните проверки  за спазване на противоепидемичните мерки и заповеди на ЗМ – от 22 октомври до днес, са извършени 5221 проверки, връчените  предупредителни протоколи са 1594, съставени актове са  48.
„ Апелирам и моля за съдействие и кметовете на общините в областта. Контролните органи си вършат работата, но без помощ по места няма да успеем, включително и в Пловдив. Отново призовавам и гражданите за повече отговорност“, заключи областният управител.
/DCNews.bg

Още по темата