Световната икономика спря! Никога досега това не се е случвало – О Новини

Световната икономика спря! Никога досега това не се е случвало – О Новини


Кристалина Георгиева: Световната икономика спря! Никога досега това не се е случвало

 
 
 
Световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на кризата през 2008 – 2009 г., заяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.
 
 
 
„Никога в историята на МВФ не сме виждали икономиката да спре. Намираме се в период на рецесия, която е много по-лоша от световната икономическа криза”, каза тя по време на днешната пресконференция.
 
 

Докато светът реагира на COVID-19, държавите една след друга са изправени пред необходимостта да овладяват разпространението на вируса с цената на спиране на обществения живот и икономиката. В момента сме свидетели на фалшива дилема – да спасиш живот или да спасиш поминък, тъй като поставянето на вируса под контрол е предпоставка за спестяване на поминъка, подчерта тя.
 
 
 
Апелът към политиците днес е да признаят, че опазването на общественото здраве и връщането на хората на работа вървят ръка за ръка.
 
 
 

Никога в историята на своето съществуване не е имало толкова много държави, които да са се нуждаели от спешно финансиране от МВФ, което се предоставя в рекордно кратки срокове. Кристалина Георгиева заяви, че първите проекти вече са одобрени, а парите са изплатени, за да се осигури така необходимата помощ за защита на страните срещу драматично увеличаване на финансовите нужди в момент на внезапен спад на икономическите дейности и приходи.
 
 
 
Съвместно със СЗО, МВФ настоява здравните разходи да бъдат поставени на първо място в списъка с приоритети.

 
 
 
Изплащане на заплати на лекари и медицински сестри, подпомагане на болници и спешни кабинети, създаване на полеви клиники, закупуване на защитни съоръжения и необходимото медицинско оборудване, провеждане на кампании относно мерки като измиване на ръцете – са критични инвестиции за защита на хората срещу пандемията. Здравните системи в много държави са неподготвени за натиск на пациенти с COVID-19 и е от първостепенно значение те да бъдат стимулирани.
 
 
 
Това трябва да върви заедно с подкрепата на приоритетите в икономиката като намаляване на безработицата, свеждане до минимум на фалити и постепенното ѝ възстановяване. Финансовата подкрепа не е заместител на разходите за здравеопазване, а цели да подпомогне най-засегнатите домакинства и фирми.
 
 
 
Икономическата активност намалява, тъй като инфекциите и мерките за борба с пандемията засягат работниците, фирмите и веригите за доставки, загубата на работни места и несигурността намаляват разходите, финансовите условия рязко се затягат, а сривът на цените на петрола удря износителите на стоки.
 
 
 
МВФ ще помогне, като удвои капацитета си за реакция при извънредни ситуации от 50 милиарда до 100 милиарда долара. Това дава възможност на страните да получат два пъти повече пари от фонда, отколкото е предвиденото по време на извънредни ситуации. Общият заем от 1 трилион долара вече е гарантиран, благодарение на решителните действия на неговите членове.
 
 
 
МВФ заедно със Световната банка се застъпва за спиране на обслужването на дълга от най-бедните страни до официалните двустранни кредитори, докато световната икономика е парализирана от пандемията, заяви Кристалина Георгиева.
 
standartnews.com

Още по темата