Ще има ли правителство на ИТН – уравнение с няколко неизвестни

Ще има ли правителство на ИТН – уравнение с няколко неизвестни

Ще има ли правителство – едно уравнение с няколко неизвестни. Как изглежда картината според заявеното до момента? Извън игрите с кворума, залагаме всички 240 депутати да са в зала, което също не е сигурно. Така, „Има такъв народ“ трябва да съберат подкрепа на повече от половината.
ГЕРБ-СДС казват, че ще бъдат в зала и няма да подкрепят правителство.
Засега „Има такъв народ“ и техните 65 депутати могат да получат подкрепа от БСП, но те не искат Петър Илиев за министър на вътрешните работи, а Трифонов и хората му заявиха, че няма да го оттеглят. Окончателното решение от „Позитано 20“ се чака утре следобед, но ако се съди по заявките на двете партии, вероятно БСП няма да подкрепят кабинета.
„Демократична България“ има 34 депутати. Дори да подкрепят кабинет, то те ще дадат само 30 гласа, защото зелените и техните 4 депутати са категорично против. Окончателно решение на парламентарната група ще има утре.
За ДПС категорично не се знае какво биха направили в деня на вота. „Изправи се БГ! Ние идваме“ няма да дадат подкрепа.
Така, с редица условности гласовете на „Има такъв народ“, ДПС и част от „Демократична България“ биха стигнали за правителството. Но, ако съдим по заявките на членове на „Демократична България„, групата по-скоро няма да подкрепи кабинета „Николов“.
При подобен вариант единственият шанс правителството да мине е да има игра с кворума, отбелязва БТВ./Новини.БГ

Още по темата