Тръмп не се признава за победен, а точно обратното

Тръмп не се признава за победен, а точно обратното

Доналд Тръмп изглежда за кратко се призна за победен, но след това се отметна и обеща да подаде скоро нови съдебни жалби. Неговият щаб вече внесе искове, които оспорват резултатите в няколко ключови щата, но имат малки шансове за успех, отбелязва агенция Ройтерс.
Днес Тръмп отново използва социалните мрежи, за да заяви, че не признава поражение:
„Аз спечелих изборите“, написа в Туитър той. Социалната платформа вече отбеляза поста като недостоверен.
Това се случва по-малко от 24 часа след друга поредица туитове на Тръмп, според които кандидатът на демократите Джо Байдън е спечелил, защото изборите са били фалшифицирани.
Междувременно щабът на президента Доналд Тръмп оттегли голяма част от съдебния си иск за спиране на утвърждаването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
От променената жалба, внесена във федерален съд, е отпаднало твърдението, че представители на изборните власти незаконно са блокирали наблюдатели да следят за преброяването на подадените по пощата бюлетини във Филаделфия и Питсбърг.
Сега искът е фокусиран само върху оплакването, че контролираните от демократите окръзи са позволили на избиратели да поправят грешки в своите вече изпратени по пощата бюлетини, в нарушение на щатското законодателство. Жалбата обхваща малък брой бюлетини в Пенсилвания, където кандидатът на демократите Джо Байдън спечели срещу президента републиканец с над 60 хиляди гласа.
По данни на телевизия Фокс нюз, цитирана от ТАСС, Байдън води в ключовия щат, който разполага с 20 места в 538-членната Избирателна колегия, с 49,9 процента срещу 48,9 на сто за Тръмп при преброени 99 процента от подадените бюлетини. В абсолютни измерения кандидатът на демократите има с около 68 700 гласа повече в Пенсилвания от президента републиканец.
Според изчисления Байдън си е осигурил подкрепата на 306 делегати в Избирателната колегия, която официално ще избере следващия президент на САЩ на 14 декември, а Тръмп – на 232./Вести БГ

Още по темата