Почина съоснователят на Adobe и един от разработчиците на

Почина съоснователят на Adobe и един от разработчиците на


Съоснователят на компанията Adobe, създаваща програмно обезпечение, и един от разработчиците на формата PDF Чарлз Гешке е починал в в САЩ на 82 години. Това става ясно отписмо, изпратено от шефа на компании Шантан Нарайен до сътрудниците й.

„Това е огромна загуба за всички в Adobe и в технологичната индустрия, за които той беше диригент и герой в течение на десетилетия“, се казва в писмото,  цитирано от агенция Associated Press.

Гешке има магистърска степен по математика от Университета Ксавие, а след това получил и докторска степен по компютърни науки от Университета Карнеги – Мелон. След завършване на образованието си Гешке започнал работа в изследователския център Xerox в град Пало Алто (PARC). Той създава и оглавява лабораторията за изображения на PARC през 1978 г., където ръководи изследователска дейност в областта на компютърните науки, графиката, обработката на изображения и оптиката.

В PARC Гешке наел дългогодишния си изследователски партньор Джон Уорнок и заедно изобретили език за описание на страници (PDL), който предоставял средства за описване на сложни форми като шрифтове по електронен път – наречен Interpress. Тъй като не може да убеди ръководството на Xerox в търговската стойност на своята разработка за графичен език за управление на печата, двамата напускат Xerox.

През 1982 година Гешке заедно с Джон Уорнок основат Adobe Systems Inc., компанията за графичен и издателски софтуер. 

През 2009 година тогавашният президент на САЩ Барак Обама ги наградил с Националния медал за технологии и иновации за техните заслуги.

Американският бизнесмен Чарлз М. „Чък“ Гешке е роден на 11 септември 1939 година. Той е преподавал математика в Университета Джон Карол от 1963 до 1968 година.

Още по темата