Проект по програма „Еразъм+“ проучва за дигиталните отношения в пет държави

Проект по програма „Еразъм+“ проучва за дигиталните отношения в пет държави


В Плевен приключва проект за дигиталните взаимоотношения в обществото, финансиран по европейската програма „Еразъм+“, Стратегически партньорства за обучение на възрастни.

От България се е включило плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“, което участва в партньорство с участници от Белгия, Полша, Испания и Германия.
Все по-дигитализираният свят, в който живеем и в който нашите деца се държат като „дигитално поколение“, непрекъснато изправя родителите, но и обществото като цяло, пред нови предизвикателства. През последните години протича бързо развитие на технологиите , което доведе до факта, че социалният живот на много млади хора и все повече деца се осъществява до голяма степен онлайн. Баби и дядовци разговарят по скайп с внуците си, семейни и съученически, както и приятелски чатове в социалните мрежи дават възможност да се поддържат постоянно връзки, и т.н.

В този проект консорциум от организации от Германия, България, Белгия, Полша и Испания се стремят да установят колко и под каква форма дигиталните връзки в европейските семейства са част от техния живот и как това ги засяга. Друг въпрос е дали родителите в различни европейски страни са в състояние да се справят с това предизвикателство и какви решения са намерили.

Живот без социална медия – възможно или не ?

В Германия тринадесет от четиринадесет запитаните заявиха, че могат да си представят живот без социални медии. Други казват, че вече не искат да живеят без социални медии, тъй като те „улеснява т комуникацията в много области, или правят живота по-лесен или красив“, или свързват отговора с ограничението, че „тогава мобилният телефон може да не лежи там. Когато го видя, искам да проверя дали някой ми е написал съобщение“.

Анкетираният от Белгия, на възраст над 60 години, има същото мнение: „Мога да си представя живот без социални медии, но бих бил нещастен, ако настоящите възможности изчезнат“.

Впечатлението в Испания беше, че дори онези хора, които са най-критични към дигиталните медии, не могат да живеят без тях. Интервюираните жени и мъже заявяват, че вече са създали навици в социалните мрежи, които са много важни за тях, като трансформират начина, по който общуват със семейството, приятелите и работата. Значението на гладките и постоянни отношения с членове на семейството или стари приятели е ценност, която засилва използването на цифрови медии. Този отговор беше повторен от всички в Испания. В други отговори испанските партньори са намерили важни условия за живот на интервюираните, които вече са част от рутинната им организация на живота и днес те смятат за незаменими в живота си: „Google Maps е фантастичен за пътувате. Не мога да си представя как пътувахме преди няколко години“ , „Пазарувам в онлайн супермаркета, някои неща дори от Китай и всичките ми връзки за полети и влакове са резервирани по интернет“.

Както се предполага, семействата във всички участващи страни използват социални медии и месинджър за своето ежедневие и затова споделят подобни проблеми, страхове, надежди и ползи. Особено за семействата, които живеят далеч един от друг или имат специални нужди, цифровизацията може да бъде благословия. Повечето от разпитаните хора оценяват и предпочитат контакт в реалния живот. Но всички те също оценяват предимствата на дигиталната комуникация. Всички родители се борят да намерят здравословен начин за децата си да използват новите медии, а повечето деца изглежда намират много добре пътя си в дигиталния свят. Развитието на комуникацията в резултат на цифровизацията може ясно да се види, когато става дума за емоционални теми. Възможно е да има нови начини за справяне с конфликти, а също и за положителни емоции, по-нататъшното развитие на които ще бъде интересно да се наблюдава. Например, забележително е да се намерят родители в различни страни, които използват текстови съобщения, за да се свържат отново с децата си тийнейджъри. Резултатите заключават, че както първоначално се предполагаше, родителите в Европа са сходни по своите предизвикателства в ежедневния семеен живот. В най-добрия случай това може да насърчи чувството за общност, така че европейските родители вече да не се чувстват толкова насаме със своите проблеми.

Още по темата