Финансовият министър предупреди, че започват сериозни проверки от НАП

Финансовият министър предупреди, че започват сериозни проверки от НАП

Основните задачи пред НАП и Румен Спецов (новият изпълнителен директор на приходната агенция, б.р.) е да се увеличат приходите, като фокусът да падне върху големите данъкоплатци и да се премахне терорът над малките данъкоплатци. Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там са установени сериозни липси. За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани. Това заяви на пресконференция в Министерството на финансите служебният финансов министър Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg
,,Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените изцяло или частично, останалите са отхвърлени. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, допълни Василев.
Той обеща в следващите два месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.
Дали ги връщат, дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми… Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП, разясни служебният министър на финансите.
На въпрос защо предишното правителство не е публикувало тригодишната бюджетна рамка министър Василев отговори, че му е било казано, че е „трябвало да се помисли за прилагането на допълнителни политики“.
,,Г-жа Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения. На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на над шест милиона български граждани. От 11 май имаме и решение на ВАС, който потвърждава решението на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие с оглед защитата на личните данни. Ние сме правова държава. Няма как да не изпълняваме решенията на съда“, обясни той и посочи, че е бил учуден, че Галя Димитрова не е била освободена още тогава.
Държавата вече се оказа, че дължи пари. Сумите засега са малки, но има много дела, които са в процес. Но държавата вече има осъдителни дела, по които дължи пари на граждани, коментира още служебният министър.
Асен Василев изказа и мнение по казуса с Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, като посочи, че тя трябва да бъде отстранена в този ѝ вид.
Трябва да се работи с колегите от бизнеса, за да стане работеща и да не налага тежест върху малкия и средния бизнес“, смята министър Василев./Новини.БГ

Още по темата