Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, каза служител на вътрешното министерство, докато САЩ евакуират дипломати от посолството си с хеликоптер, съобщават „Ройтерс“ БиБиСи и АП.

Бойци на талибаните влязоха в покрайнините на афганистанската столица в неделя и казаха, че очакват „мирно прехвърляне“ на града, след като обещаха да не го превземат със сила, но жителите изпадат в несигурност и паника, бързат да напуснат столицата, а работници бягаха от правителството офиси и хеликоптери, кацащи в посолството на САЩ.

Трима афганистански представители заявиха пред „Асошиейтед прес“, че талибаните са в кварталите Калакан, Карабах и Пагман в столицата.

В национална офанзива, която отне малко повече от седмица, талибаните победиха, присъединиха или изгониха афганистанските сили за сигурност, бягащи от големи части на страната, въпреки че имаха известна въздушна подкрепа от американската армия.

Светкавичната скорост повдигна въпроса защо афганистанските сили се разпаднаха въпреки годините на обучение на САЩ и изразходваните милиарди долари. Само преди дни американска военна оценка бе, че ще мине месец преди столицата да бъде подложена на натиск.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви пред катарския сателитен канал Al-Jazeera, че бунтовниците „очакват мирно прехвърляне на град Кабул“. Той отказа да предложи подробности за евентуални преговори между неговите сили и правителството.

Шахин призна, че те търсят безусловна капитулация от централното правителство.Преговарящите от талибаните се отправиха към президентския дворец в неделя, за да обсъдят трансфера, заяви афганистански представител, който говори при анонимност от страх. Остава неясно кога ще се осъществи този трансфер.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Бисмила Хан се опита да успокои обществеността. „Бяха дадени правомощия на делегация, която утре ще отиде в Доха (Катар), за да постигне споразумение за Афганистан“, каза той. „Уверявам ви за сигурността на Кабул“.

По-рано талибаните също се опитаха да успокоят жителите на столицата. „Ничий живот, имущество и достойнство няма да бъдат накърнени и животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен“, се казва в съобщение.

Въпреки обещанията, настъпи паника, тъй като много се втурнаха да напуснат страната през летището в Кабул, последният маршрут за излизане от страната, тъй като талибаните сега държат всеки граничен пункт.

Бързи полети с хеликоптери Boeing CH-47 Chinook близо до посолството започнаха, след като талибаните завзеха близкия град Джалалабад.

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на въпроси относно движенията. Близо до покрива на посолството обаче може да се види дим, тъй като дипломати спешно унищожават чувствителни документи.

Хеликоптери UH-60 Black Hawk, които обикновено са с войници, по-късно кацнаха и близо до посолството.

Най-малко един атакуващ хеликоптер е там, за да отвлича вниманието с евентуален ракетен огън. Преди няколко дни САЩ решиха да изпратят хиляди войници, които да помогнат за евакуацията на част от персонала от посолството си.

На международното летище в Кабул афганистанските сили изоставиха инициативата на западните военни, каза пилот, който говори при анонимност.

В няколко точки има изстрели, въпреки че афганистанското правителство се опита да омаловажи стрелбата. „Силите за отбрана и сигурност, заедно с международните сили, работещи за сигурността на град Кабул и ситуацията е под контрол“, заяви президентът на фона на хаоса.

Източник: Cross.bg

Още по темата