Морето измести Хисаря и Баня за болните германци

Морето измести Хисаря и Баня за болните германци

Спа и балнеологичните курорти, които са в изобилие около Пловдив, няма да бъдат включени в каталога за германски граждани, които ще могат да се лекуват у нас по линия на тяхната здравноосигурителна каса /GKV/. През миналата година немската Каса включи България в препоръчителния списък с места за лечебни процедури, СПА и рехабилитация, които нейните граждани могат да ползват за сметка на осигурителната система. Това бе успех на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова. Сега обаче става ясно, че в каталозите ще влязат само балнеоложките центрове в морските курорти Албена, Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Поморие и Бургас. Утвърдени спа курорти като Велинград, Хисаря, Баня са аут.
В резултат на договорките още тази пролет у нас трябваше да дойдат около 5000 здравни туристи, ала заради световната пандемия идването им отпадна. През септември тази година се очакват първите германски туристи по здравните каси в Св. Константин и Елена, заяви наскоро вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравноосигурителните каси в държавите, включени в този списък. Българските бази ще бъдат финансирани директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Всяко здравноосигурено лице в Германия има право да ползва тази възможност веднъж на три години или по-често при медицински показания./Вестник Марица

Още по темата