Москва отменя ограниченията, връща се към нормалния живот

Москва отменя ограниченията, връща се към нормалния живот


Кметът на Москва Сергей Собянин обяви днес, че руската столица се връща към нормализиране на ситуацията, предприемайки отмяна на ограниченията, действали по време на активната фаза на борбата с коронавируса, предадоха ТАСС и Ройтерс.

„Фактически Москва се връща към обичайния начин на живот. Всички основни ограничения ще бъдат отменени през юни, при условие че се спазва епидемиологичната безопасност и като се вземат предвид санитарните мерки“, каза Собянин.

Той отмени режима на самоизолация, действал в Москва от 29 март, а също въведените през април цифрови пропуски за придвижване с градския транспорт и графика за разходки, действал от 1 юни.

„Още от утре – 9 юни 2020 г., се отменя самоизолацията и пропускателният режим. Заедно с това се отменя и графикът за разходките“, написа кметът на своя уебсайт.

„От утре – 9 юни, могат да възобновят работа фризьорските салони, салоните за красота, фотоателиетата, ветеринарните клиники и агенциите по заетостта“, заяви Собянин.

По думите му ресторантите и кафенетата в столицата ще възобновят работа на два етапа: на 16 юни ще заработят летните веранди, а от 23 юни заведенията ще започнат да приемат посетители в помещенията.
Към своята обичайна дейност могат да се върнат обществените организации, кината, научните институти. Репетиции могат да провеждат театрите, концертните организации и цирковете. Отменят се и ограниченията за посещаване на градските гробища, каза той.

Утвърденият от него график предвижда от 16 юни да бъдат отменени ограниченията за планова помощ в стоматологичните клиники. От тази дата също така могат да възобновят работа библиотеките, агенциите за недвижими имоти, рекламните, консултантските и други агенции. А от 23 юни се предвижда да бъдат отменени ограниченията за работата на спортни обекти.

Собянин заяви, че московчани трябва да спазват мерките за лична безопасност дори след отмяната на основните ограничения, като предупреди, че борбата с коронавируса в столицата не е приключила, а опасността остава, макар и намаляла.

Той направи изявлението малко след като Русия обяви, че частично отваря своите граници, позволявайки за първи път от края на март пътувания в чужбина на свои граждани с цел работа, обучение, лечение или грижа за роднини. Чуждестранни граждани, които имат нужда от лечение в Русия или които имат близки роднини, нуждаещи се от грижи, също така могат да влизат в страната.

Русия продължава да съобщава всеки ден за хиляди нови случаи на коронавирус. Общият брой на заразените в страната е 476 658, което я нарежда на трето място в света. Случаите в Москва – първоначалния епицентър на вируса, обаче намаляха повече от двойно до около 2000 на ден. Общият брой на смъртните случаи в Русия е 5971 – доста по-малко, отколкото в други държави, а това предизвиква дебати за начина, по който властите преброяват починалите от коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Още по темата