Борисов: Връщаме над 201 млн. лв, очаквам хубава карикатура утре

Борисов: Връщаме над 201 млн. лв, очаквам хубава карикатура утре

„С днешното решение задължаваме “Булгаргаз” да възстанови суми на клиенти, закупили газ в периода 1.01.2020 – 31.03.2020 г. в размер на 201 685 227 лв.“, обяви Бойко Борисов в началото на днешното извънредно правителственото заседание, цитиран от БГНЕС.
„Проведохме трудно няколкомесечни преговори. Вече няма посредници, кранчета“, заяви премиерът.
Цената на газа
„Цената на газа от миналата година към днешна дата е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г., а за март е с 42% по-малко. От 31 март 2020, спрямо 1 юни 2020, е 53% намаление на цената. Това е в полза на българските граждани и бизнес. Тези пари, които връщаме, от тях 60 милиона лева отиват за Топлофикация „София“. За химическата промишленост – 52 милиона, за стъкларската – 16“, допълни министър-председателят, цитиран от Агенция „Фокус“.
„Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората“, каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.
По-късно през деня от пресцентъра на „Топлофикация София“ излязоха със съобщение, в което казват, че:
„Топлофикация София“ ЕАД получи от „Булгаргаз“ ЕАД проект на споразумение, което съдържа изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г. Сумата, която е посочена в документа и дружеството следва да получи е 59 милиона лева с включени лихви и ДДС.
„Очакваме КЕВР да утвърди ретроактивна цена на топлинната и електрическата енергия за същия период, за да направим съответните преизчисления. Тъй като дружеството произвежда и електрическа енергия, то част от посочената сума ще бъде възстановена на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, коментират от „Топлофикация София“ ЕАД.
Съгласно промените в Закона за енергетиката, в 30 дневен срок след получаване на сумата от „Булгаргаз“ ЕАД, столичната Топлофикация ще извърши преизчислението на сметките на своите клиенти. За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.
За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.
Днешното решение на Министерски съвет е вследствие от постигнатата между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ. Тя стана възможна, след като в периода 2012 – 2018 г. Европейската комисия разследва ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в осем държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Като резултат от делото газовият доставчик пое ангажимент да промени договорите със своите клиенти, като премахне пречките за свободен пренос на газ на конкурентни цени, припомнят от БГНЕС.
За мярката 60/40
„Мярката 60/40 продължава да действа до септември, но имаме готовност да я удължим и до края на годината, за да може всеки един бизнес, който е в затруднение, да се рестартира с наша помощ“, заяви Борисов, цитиран от „Фокус“.
Социалният министър Деница Сачева информира, че към петък подадените заявления по 60/40 са 15 371 за 260 698 работници и служители. До момента са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души.
Очакванията на Министерството са броят на заявленията по мярката да се увеличават. По думите на социалния министър от 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност повече сектори да могат да се възползват.
Нова социална мярка
„Отваря се нова мярка за справяне с безработицата в размер на 160 милиона лева“, съобщи още Сачева, цитирана от БГНЕС.
Целта на мярката е да намали безработицата.
„Мярката е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще бъдат наети лица, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки“, уточни тя.
Относно концесията на летище София
„Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Летищен оператор е Мюнхен.
Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е в размер на 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година“, поясни министърът на транспорта Росен Желязков.
Относно БДЖ
Той каза още, че е подписан договор за нови локомотиви.
А премиерът Борисов се възмути от това, че когато се затопли времето локомотивите се палят и едва вървят, защото са на 50 години.
„По най-бързия начин да се обнови железницата, за да могат хората да използват най-доброто. Поели сме този ангажимент и го изпълняваме“, заяви той и добави, че чак тогава може да призове хората да слязат от автомобилите си и да се качат на влака.
Относно жестомимичния превод в ефир
Телевизиите ще са длъжни поне веднъж на ден да имат жестомимичен превод на новините. Това ще им бъде вменено със Закон за жестомимичния език, по който в момента работят социалният министър Деница Сачева и министърът на образованието Красимир Вълчев.
„В този закон ще залегне текстът в новините на телевизиите да има жестомимичен превод задължително един път на ден“, съобщи Сачева.
Премиерът призова да работят по-бързо в тази посока, защото е научил, че над 200 000 българи не могат да разберат новините и добави, че е поел ангажимент такъв превод да има./Вести БГ

Още по темата