Марковски разкри има ли право полицията да влачи протестиращи и да ползва водно оръдие

Марковски разкри има ли право полицията да влачи протестиращи и да ползва водно оръдие

По закон полицията има право да използва сила и помощни средства. Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените протести у нас.
Протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто.
„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред“, обясни адвокат Марковски.
Също така по закон всеки, който хвърля яйца по сградите – трябва да бъде наказан. Може да му се наложи глоба от 100 до 200 лева и до 15 дни арест, подчерта още той и добави, че това е според Закона за дребното хулиганство.
„Престъпление е да влачиш човек, както бе заснето и излъчено един полицай да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това се наказва със затвор до 3 години за длъжностно престъпление“, разясни още адвокатът.
„Няма престъпление без следи, това е златен принцип в криминалистиката. Всяко престъпление може да бъде доказано, категоричен е Марковски и добави, че по закон полицай не може да има бокс. Той носи отговорност за това, няма право да го държи. В случая министъра трябва да го уволни дисциплинарно“, обясни той.
„Полицията не може да разпръсква митинг по закона за събранията. Ако се появи с водно оръдие и го използва – то това е неправомерно“, смята Марковски./Новините БГ

Още по темата