„Магнитски“ ще нацапа доклада на ЕК за върховенството на

„Магнитски“ ще нацапа доклада на ЕК за върховенството на


Европейската комисия ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона “Магнитски” срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС. 

Докладите за всяка от страните членки ще бъдат представени на 20 юли. Според представител на Европейската комисия България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка – за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор.

България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, според ЕК. Комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд, съобщава БТА.

На 2 юни Американското министерство на финансите наложи санкции за „сериозна корупция“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков по силата на глобалния закон „Магнитски“, което разрази истинска политическа буря в страната.

Дни по-късно служебното правителство изготви т.нар. „черни списъци“, в които бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

В т.нар. „черни списъци“ влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

В началото на юли обаче Върховният административен съд спря изпълнението на т.нар. черни списъци, а Министерският съвет обжалва решението на магистратите от ВАС. Обявената от служебното правителство цел на тези списъци бе да се минимизира възможността български банки и фирми да попаднат под ударите на американските санкции. Впоследствие се разбра, че са запорирани банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а банките прекратяват настоящите и бъдещите си взаимоотношения с тях. 

Преди това финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев потвърди, че работна група в Министерството на финансите подготвя специално законодателство след американските санкции.

„Относно законодателни промени, свързани със закона „Магнитски“, започнали сме работна група, която да мисли по въпроса как държавата да има адекватни механизми на реакция, в случай на наложени санкции, които представляват заплаха за икономическата сигурност. И каква да бъде тази реакция. Това е въпрос на един бъдещ парламент, който трябва да се произнесе в детайл“, каза Асен Василев в отговор на въпрос от „Банкеръ“.

Още по темата