Министър Банов: Трябва да се борим за всеки творец

Министър Банов: Трябва да се борим за всеки творец


От понеделник (3 август) творците на свободна практика ще могат да се запознаят с възможностите за кандидатстване за получаване на финансова подкрепа в размер на 4 000 лева, с която да развият своя творческа идея в сферата на литературата, поезията, изобразителното изкуство, музиката, танца.

Изискването е творческият проект да е свързан с България и като готов продукт да бъде качен в „Ютюб“ канала на Министерството на културата, за да може всеки зрител да има достъп до него. Средствата ще бъдат преведени на одобрените в края на септември или в началото на октомври.

Това обяви министърът на културата Боил Банов, по време на пресконференция, на която обясни как ще се разпределят допълнителните средства, отпуснати по бюджета на Министерството на културата в размер на 15 млн. лева.

Министър Банов обясни, че според техни данни, засечени с тези от НАП, творците на свободна практика, които биха могли да се възползват от мярката, са 3000 души. За тях са предвидени 12 млн. лева от общо 15-е милиона, като те ще могат да развият индивидуалните си проекти във всички жанрове на изкуството, уточни Банов. Кандидатствайки за финансовата подкрепа от 4000 лева, те ще трябва да представят творческа автобиография и документ, че не работят на трудов договор.

Новоотпуснатите средства ще се предоставят чрез Национален фонд „Култура“, който оценява проектите, разчитайки на експертното мнение на външни експерти. Тъй като тази година той вече оцени голям брой проекти – всички кандидатствали по програмата „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци“, открита с цел да се подпомогнат засегнатите от пандемията свободни артисти, Националният фонд вече е изразходвал голяма част от бюджета си в размер на 75 000 лева. Ето защо сега ще му бъдат отпуснати допълнителни средства – до 150 000 лева, с които ще има възможност да продължи да плаща на външните оценители.

По отношение на програмата „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци“ Банов отчете, че са били регистрирани 1180 души, които са имали желание да се възползват от тази подкрепа, като от тях са били подкрепени 1147 творци, получавали миналата година до 1000 лева на месец. Те ще получат по три минимални заплати с осигуровките към тях. „И както тези средства ще достигнат до стотинка до нуждаещите се, така и новите 12 млн. лева ще достигнат в пълен размер до творците на свободна практика“, увери Банов журналистите.

Отделно от тази мярка ще бъдат отпуснати средства, за да се подкрепят частни културни организации (със или без собствена сцена). До този момент за тях са били предвидени 1.5 млн. лева, а сега вече се планира да им бъдат предоставени 3 млн. лева.

Към програма „Социално ангажирани изкуства“ ще бъдат дадени допълнителни 500 000 лева, с което тя ще разполага с общ бюджет от 750 000 лева. Програма „Публики“ ще бъде дотирана с още 500 000 лева и ще достигне 1 млн. лева. В новоучредената програма, която има за цел да подкрепя чрез съфинансиране творците, спечелили грантове по „Творческа Европа“, ще бъдат вложени допълнителни 300 000 лева. Други 700 000 лева ще бъдат отпуснати за цирковото и вариететното изкуство.

На Националния литературен музей – София ще бъдат отпуснати 300 000 лева за подкрепа на българските писатели.

„Имаме планове за още неща. Ще помогнем на всеки български творец. Държавата е застанала зад всеки творец“, подчерта министър Банов, като припомни, че финансирането на държавните културни институции – музеи, галерии, театри, библиотеки, оркестри – не е прекъсвало и служителите им получават заплатите си, осигуровките им се изплащат, а освен това се покриват и режийните. Министър Боил Банов благодари поименно на премиера, на финансовите министри Кирил Ананиев и Владислав Горанов, на коалиционните партньори, както и на социалния министър Деница Сачева за това, че е открила 29 допълнителни бройки към Инспектората за опазване на културното наследство. Благодарение на увеличаването на щата Инспекторатът ще може пълноценно да извършва функциите си, като тази мярка е с дългосрочни последици, подчерта министър Банов.

Арт мениджърът на „Дерида денс сентър“ Атанас Маев попита министъра дали ще бъде използвана информацията от анкетите, които са попълвали артистите на свободна практика, за да изчислят загубите си от пандемията. По думите му тези данни могат да бъдат използвани, за да бъдат въвлечени всички артисти в общи начинания, а не да се помага на всеки по отделно.

Министър Банов коментира, че към момента не е толкова важно дали изчислените загуби са в размер на 6 млн., 16 млн. или на 26 млн. – загуби има във всички сектори и в момента по-важното е да се достигне до всеки творец.

„Трябва да се борим за всеки творец, а не да спорим кой е по-талантлив“ – завърши Банов.   

  

 

Още по темата