Венецианската комисия: Ще се произнесем за нова конституция на България при официално питане

Венецианската комисия: Ще се произнесем за нова конституция на България при официално питане


Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа отговори на запитване на bTV, че „при официално входирано питане, Венецианската комисия може да даде своето становище относно предложения за конституционни поправки“.

В своето изявление в петък премиерът и лидер на управляващата партия обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в Народното събрание проект за нова конституция. В текстовете ще бъдат разписани създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, ограничаване на правомощията на правосъдния министър, нови по-кратки мандати на върховните съдии и главния прокурор, както и намаляване на броя на депутатите и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба.

В своето изявление Борисов обясни, че с текста за нов основен закон, предложен от правните експерти на ГЕРБ, страната ни ще изпълни препоръките на Венецианската комисия.

Експертите в консултативния орган обаче на този етап не коментират дали анонсираните предложения ще изпълнят препоръките им от декември 2019 г. за „генерални промени в състава на Висшия съдебен съвет и механизма за суспендиране на главния прокурор“, както и дали новите предложения вече са били поставяни официално за тълкуване.

От Комисията не отговорят на въпроса и за това дали конституционалистите са били уведомени за намеренията на институциите в София, както и дали са давани други конкретни нови препоръки за поправки.

Още по темата