Излязоха някои подробности от американския доклад за произхода на COVID-19

Излязоха някои подробности от американския доклад за произхода на COVID-19

Американската разузнавателна общност остава разделена по въпроса за произхода на новия коронавирус, но смята, че лидерите на Китай не са знаели за вируса преди началото на световната пандемия. Разузнавателните агенции на САЩ не могат да разрешат спора дали разпространението на вируса се дължи на инцидент в китайска лаборатория без да получат повече информация. Това става ясно от разсекретено резюме на доклада, който американският президент Джо Байдън поръча на американското разузнаване през месец май за установяване на произхода на новия коронавирус, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.
В разсекретеното резюме американските официални представители посочват, че само Китай може да помогне в намирането на отговора на въпроса за истинския произход на новия коронавирус, който отне живота на 4,6 милиона души по света.
Президентът на САЩ Джо Байдън, който получи засекретения доклад по-рано тази седмица, заяви, че Вашингтон и неговите съюзници ще продължат да оказват натиск върху китайското правителство за информация.
Светът заслужава отговори и аз няма да се откажа, докато не ги получим“, каза Байдън. „Отговорните държави не бягат от тези отговорности спрямо останалия свят, допълни той.
По думите на Байдън в Китай има важна информация за произхода на пандемията, но от самото начало правителствени служители в Китай пречат на достъпа до информация от страна на международните изследователи и членовете на световната здравна общност.
Офисът на директора на Националното разузнаване посочи в изявление, че Китай продължава да пречи на глобалното разследване, отказва да споделя информация и хвърля вината върху други държави, включително САЩ. Стигането до заключение за това какво е причинило вируса вероятно ще изисква сътрудничеството на Китай, се посочва в изявлението.
Според разсекретеното резюме четири агенции от общо 18-те в американската разузнавателна общност имат „слаба вяра“ в хипотезата, че вирусът е бил предаден първоначално от животно на човек. Пета разузнавателна агенция има „умерено доверие“ в твърдението, че първото заразяване на човек е свързано с лаборатория. Анализаторите не смятат обаче, че вирусът е развит като биологично оръжие и според повечето агенции той не е генетично създаден.
Новият американски доклад посочва, че анализаторите не са в състояние да предоставят окончателно обяснение за произхода на вируса без нова информация от Китай, като клинични проби и епидемиологични данни за ранните случаи.
В САЩ много консервативни кръгове смятат, че китайски учени са развили COVID-19 в лаборатория и са позволили да изтече. Представители на Държавния департамент при управлението на президента Доналд Тръмп публикуваха информация, че в Института по вирусология в Ухан, където се появи първото известно огнище на пандемията, са се правели проучвания на коронавируси. Като цяло научната общност остава на мнение, че вирусът най-вероятно е мигрирал от животно на човек, отбелязва БТА.
Китайското външно министерство критикува американското разследване още преди публикуването на доклада. Генералният директор на китайското външно министерство Фу Цун заяви на брифинг, че „превръщането на Китай в изкупителна жертва не може да реабилитира САЩ“.
Ако те искат неоснователно да обвиняват Китай, по-добре да се подготвят за контраатака от Китай, каза Фу Цун.
Китай се подигра с теорията, че COVID-19 е бил изпуснат от държавната лаборатория по вирусология в Ухан и разпространи други хипотези, включително, че вирусът е изпуснат от лабораторията Форт Детрик в щата Мериленд през 2019 г.
При изготвянето на доклада разузнавателните агенции на САЩ са били консултирани от съюзнически държави и експерти извън правителството. Епидемиолог е бил включен в Националния съвет за разузнаване, група от висши експерти, които консултират ръководителя на разузнавателната общност./Новините БГ

Още по темата