Борисов: Оглушително е мълчанието на Радев за Навални, Радев: Театрални пози

Борисов: Оглушително е мълчанието на Радев за Навални, Радев: Театрални пози

По време на посещение в град Сливница премиерът Бойко Борисов призова днес президента Румен Радев да излезе с позиция за задържането на Алексей Навални. Визитата беше излъчена на страницата на Борисов във Фейсбук.
„Оглушителна е тишината и мълчанието от Румен Радев за задържането на Алексей Навални в Русия.
Нека да чуем неговото мнение, все пак е президент на България.
Европейските лидери, заедно с Европейския съвет, ЕП, ЕК – вече настояхме за незабавното му освобождаване.
За съжаление, бившият началник на кабинета на президента Иво Христов и останалите евродепутати от БСП не подкрепиха резолюцията на ЕП за Навални. Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Русия. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не”, заяви премиерът.
Министър-председателят инспектира тази сутрин строителни обекти в Сливница. Проверката на обновени сгради, училище и детски площадки се прави заедно с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с кмета на града Васко Стоилов.
„На първо място сега са ни здравето, образованието и културата, и оттам нататък всичко останало, каза премиерът. Ще видим какво може да се направи с ресторантьорите, там има хора, които по една или друга причина не са се регистрирали за помощи, допълни Борисов. Заболеваемостта у нас пада, но в другите страни не е така. В Белгия вече не можеш да влизаш и да излизаш”, посочи той.
От хората, които наблюдаваха проверката, една жена призова премиерът да подаде оставка и скандираше „Мафия”.
В рамките на посещението в Сливница министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който също е бил на място, е докладвал на премиера, че в най-кратки срокове 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерството на икономиката. „След като вече получихме одобрението на Европейската комисия, от другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лв.”, е заявил министърът на икономиката. Министър Борисов е посочил още, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лв., а за микро- и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн. лева.
Кметът на Сливница Васко Стоилков е показал на премиера и на министъра на икономиката обновения с европейски средства център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания до 16 години. В близост до него е и медицинският център, който е ремонтиран със средства от държавата по линия на програмата „Красива България”.
Президентът Румен Радев излезе с позиция по повод призива на премиера Бойко Борисов държавният глава да изрази своето мнение за задържането на Алексей Навални в Русия.
„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа” , съобщават от прессекретариата на президента.
„Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава” други народи”, заявява още президентът Радев.
„За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов”, посочва държавният глава./Вести БГ

Още по темата