Д-р Симидчиев: Носете маски! Абсолютно безобидно е!

Д-р Симидчиев: Носете маски! Абсолютно безобидно е!

Носенето на маски е абсолютно безобидно. Доказано е, че този, който е заразен, не заразява, ако носи маска. Социалната дистанция е важна. Вижте какво става в САЩ, там отказват да въведат задължителното носене на маски. Това коментира пулмулогът д-р Александър Симидчиев пред БНТ. Той апелира и към физическо дистанциране.
По думите му не се наблюдава значително нарастване на болните заради протестите. Той обърна внимание, че е по-рисковано за такива мероприятия, където целта е да се вика.
„Има разлика между викането и говорите. Колкото по-силно изваждаме въздуха, толкова по-далеч пръскаме вируса“, отбеляза Симидчиев.
Той коментира, че му прави впечатление, че хората по протестите носят маски. Така те проявяват социалната отговорност да пазят околните.
„Подозирам, че някой, който има оплаквания, не ходи на такива мероприятия“, добави той.
Специалистът напомни, че и безсимптомните могат да заразяват, затова е важна маската.
На въпрос дали ще се случи прогнозата на доц. Атанас Мангъров за стаден имунитет, д-р Симидчиев каза, че данните сочат, че хората с антитела с много малко, за да говорим за стаден имуницет. Той е привърженик на ваксините.
1,25 е репродуктивното число за заразяване на коронавирус.
„Ние можем да загасим пандемията с нашето поведение“, смята Симидчиев.
На въпрос за готовността на болниците, той каза:
„Ако погледнем общата бройка хоспитализирани, са далеч от капицета на болниците. Зависи колко легла са активни. Истинският проблем е кадровото обезпечаване. За момента не наблюдаваме голям проблем. Проблемът е, че когато хора, които не се занимават с това ежедневно, се появяват пробиви“./Новините БГ

Още по темата