300 евро за всяко дете, понижаване на ДДС: така Германия отговаря на пандемията

300 евро за всяко дете, понижаване на ДДС: така Германия отговаря на пандемията


След продължили два дни преговори коалиционните партньори в германското правителство успяха да постигнат споразумение за огромен помощен пакет, чиято цел е да изведе страната от най-тежката рецесия след Втората световна война. Както съобщи германската канцлерка Ангела Меркел, помощният пакет за борба срещу последиците от пандемията е в размер на 130 милиарда евро, които ще бъдат на разположение през тази и през следващата година, съобщи „Дойче веле“. Пакетът бе договорен късно в сряда след 21-часов преговорен маратон на партиите в управляващата коалиция Християндемократически съюз (ХДС) и Германска социалдемократическа партия (ГСДП), предаде БНР.

Една от основните мерки в пакета е временното понижаване на ДДС – от 1 юли до края на годината ДДС спада от 19% на 16%. Намалява и цената на тока, а покупката на електромобил ще бъде субсидирана с 6000 евро. Намалената ставка за определени стоки и услуги от 7% се понижава до 5%. Очаква се това да струва на хазната 20 млрд. евро.

Намалява се доплащането за енергия от възобновяеми източници, а с него и сметките за електричество за текущата и идната година. Това ще струва общо 11 млрд. долара. 

До 25 млрд. евро нови средства ще бъдат отпуснати в помощ на малките и средни компании от юни до август, за да се компенсират загубените продажби, като това се отнася за най-засегнатите сектори – хотелиерство, туризъм, забавната индустрия.

Подкрепа се предвижда и за културните и нестопански организации, която ще бъде на стойност 1,9 млрд. евро.

Правителствата на федералните провинции ще получат 3 млрд. евро за подобряване и разширяване на детски градини и дневни центрове, както и за целодневни училища. 

Спасителният пакет предвижда и директна помощ за семействата – за всяко дете ще бъде изплатен еднократен семеен бонус в размер на 300 евро. Германските железници и общественият транспорт също ще бъдат подпомогнати.

С общи усилия ще се опитаме да се справим с тази изключително трудна ситуация – и да излезем силни от нея, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. По нейните думи, договореният спасителен пакет е безалтернативен. „Трябва да инвестираме сега, ако искаме следващите поколения да имат бъдеще“, заяви Ангела Меркел.

„Размерът на пакета ще достигне 130 милиарда евро за периода 2020 до 2021 г., 120 милиарда от които ще бъдат поети от федералното правителство“, каза Меркел.

Отбелязвайки, че милиони служители в Германия са назначени на по-кратко работно време, Меркел каза, че случващото се „показва колко крехко е всичко и защо трябва да успеем да дадем тласък на икономиката, за да могат да се осигурят работни места“.

Новата програма е над мащабния спасителен пакет от 1,1 трилиона евро, вече договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратки работни часове, за да се избегнат съкращения на работни места. 

Договорените мерките на стойност 130 милиарда евро далеч надминават първоначалните очаквания за 80 млрд. евро.

Още по темата