Проф. Рачев с мрачна прогноза за времето до края на март

Проф. Рачев с мрачна прогноза за времето до края на март

Не е нещо изключително да прегърми през март месец, но не е типично. На доста места в България вчера преваля силен дъжд, а в планините силен сняг. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.
Очаква ни един период от около 10 дни на сравнително хладно за средата и края на март месец време. Във високите котловинни полета, включително и в София максималните температури рядко ще достигат 7 градуса, в повечето случаи ще бъдат 5-6 градуса, а сутрешните температури ще се колебаят между минус 1 и 1 градуса. На изток ще бъде малко по-топло, особено в Горнотракийската низина и Югоизточна България. Ще бъде мрачно, доста облачно, потискащо, с валежи, заяви той.
Времето ще е по-хладно, по-дъждовно, по-мрачно от типичното за втората половина март. Лъч надежда и светлина евентуално за 27 и 28 март – с малко по-високи температури, до 10 градуса. На 31 март и 1 април отново ни очаква леко захлаждане, с валежи, посочи проф. Рачев.
Засега пролетта е суха, валежите са под нормата, но се очертава тази седмица да вали. След това ни очаква нов средиземноморски циклон точно за събота и неделя. Отново ще има един период от три дни с ниски температури и снеговалежи. В сряда очаквам да се формира и снежна покривка в София, няма да е кой знае колко голяма, 3-5 сантиметра, но Баба Марта може да ни изненада. В планините ще има обилен сняг, до следващия вторник на места ще е натрупало над един метър, което е доста и е типично за последните 10 години, отбеляза климатологът.
По думите му в средносрочен план, до края на месеца, в равнинната и хълмиста част на България няма да има температури, по-ниски от минус 1 – минус 2 градуса.
Дългосрочните прогнози за април са да бъде нормален в температурно отношение и с нормални валежи, каза още проф. Георги Рачев./ Novini.bg

Още по темата