Шестима депутати от БСП напускат групата, петима – и партията

Шестима депутати от БСП напускат групата, петима – и партията

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група, а петима от тях – и партията, в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова.
Това обявиха самите те пред медиите в парламента. Сред тях са и двама бивши кандидати за лидерския пост, които загубиха битката с Нинова – Красимир Янков и Валери Жаблянов.
Заедно с тях от парламентарната група на левицата си тръгват Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов.
Под ръководството на Нинова БСП намаля с 30%, изчисли Красимир Янков. Той и съмишлениците му смятат, че са били проведени едни компрометирани избори за партиен лидер.
Компрометираните избори за председател и органи на партията прави съучастието ни в тази среда нелогично, оповести аргументите за отцепването им Янков.
По думите му след напускането на партията и ПГ на дневен ред ще останат неполученият отчет за финансовото състояние на БСП и многото жалби за потъпкването на уставните правила при избора на председател. В тази ситуация оттеглянето от парламентарната група е единственото логично действие, подчерта социалистът.
„Оставаме социалисти“, заяви Янков, въпреки че той хвърля и партийния билет.
Янков уточни, че напускащите ще доизкарат мандата си като независими народни представители.
„Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти. Движеща се надясно БСП за нас е истинската заплаха за демокрацията“, добави и Жаблянов.
„Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня“, каза той. И Жаблянов, като Янков, подчерта: „Оставаме български социалисти“.

Още по темата