Гешев: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи толкова бой, като нашата на 2 септември

Гешев: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи толкова бой, като нашата на 2 септември

Никоя полиция няма да изтърпи толкова бой! Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха на 2 септември българските служители на МВР“, каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването в правната комисия.
Отговорът му бе на въпрос, зададен от соцдепута Крум Зарков за полицейското насилие срещу протестиращи.
Гешев посъветва Зарков, като възпитаник на Сорбоната, да провери как действаха там органите на реда срещу „жълтите жилетки“.
„Така че аз поздравявам българските полицаи, че те перфектно защитиха български граждани да не пострадат и защитиха български институции“, категорично застана зад действията на МВР Гешев.
А иначе българските граждани имат право да си протестират, както си преценят, независимо дали са криминално проявени, или не са“, добави той.
В отговор на БСП той коментира и доклада за върховенството на закона, като заяви, че битува един „изграден мит“ в европейските институции по адрес на прокуратурата. Той констатира, че е се изгражда „превратна представа“ за фигурата на главния прокурор у нас.
„Факт е, че се изгражда  такова виждане в редица европейски институции
„Аз съм готов да участвам във всякакви формати и решаването на този проблем, ако въобще е налице този проблем“, каза за върховенството на закона Гешев.
„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация, прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес“, категоричен беше той.
„Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол и разследване. Тук политическата цел не е разследване на главния прокурор, а отстраняване“, категоричен беше главният прокурор.
Той припомни, че е написал подробно отговорите си до въпросната комисия в ЕП, автор на доклада – LIBE, сред които и от коя партия са най-много от разследваните политици, като посочи, че това е ГЕРБ.
„Ние списъци на политици не правим“, отсече Иван Гешев от името на прокуратурата.
„Повечето лица по делата с висок обществен интерес са представители на най-голямата управляваща партия и това е логичен факт поради общата тенденция, че голямата част от съответните лица на високи държавни постове и кметовете преобладават членове на тази партия, в това няма нищо по-логично“, обясни главният прокурор.
А в отговор на въпрос за поисканото узаконяване на забранената у нас ОМО „Илинден“ в резолюцията на ЕП, главният прокурор напомни, че тази организация е незаконна у нас и просто трябва да си спазваме Конституцията и законите на страната. „Родоотстъпници в България винаги е имало“, заключи Гешев./ Dariknews.bg

Още по темата