Кадри на БСП влизат във втория ешелон на властта

Кадри на БСП влизат във втория ешелон на властта


Бившата депутатка от БСП Надя Клисурска стана зам.-министър на труда и социалната политика.

На сайта на социалното министерство се появиха имената на новите заместник-министри. В политическия кабинет на Гълъб Донев има едно име от стария екип – Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Беше депутат от БСП и в това си качество неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.-министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.

Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, депутат от БСП.

Бойко Рашков започна с кадровите промени само часове след влизането си в сградата на ул. „Шести септември“. С негова заповед бе освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Според официалната версия той си отива по закона за държавния служител, поради придобито право на пенсия. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години, при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Още по темата