Ако всички спазваха мерките, щяха да са около 500 случая на ден, твърди проф. Витанов

Ако всички спазваха мерките, щяха да са около 500 случая на ден, твърди проф. Витанов


„Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, „шаранът“ беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките“, коментира пред БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

Според него вече сме влезли в зоната на тубуленциите. „Виждате ги с тези резки подскоци на случаите. В тази зона има две подзони – едната е началният стадий на турбулентността, в който се намираме сега. Този стадий се характеризира с това, че в чест от областите е клъстерно разпространението, а в част – дифузно. Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно“, обясни математикът.

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно. „Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден“, категоричене математикът.

Още по темата