Сачева обяви предстоящо увеличение на минималната работна заплата

Сачева обяви предстоящо увеличение на минималната работна заплата

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира тази сутрин пред БНТ предложението за замразяване на минималната работна заплата, като заяви, че нейното ведомство ще предложи увеличаването ѝ на 650 лв. Деница Сачева обясни какъв е смисълът това да се направи и напомни, че в България тя е най-ниска.
Според нея с увеличението ѝ ще се направи крачка напред в политиката на доходите. „Около 30% от безработните са от сектор туризъм и хотелиерство. Според данните от около 70 -80 000 сезонни работници 20% само са намерили работа“, съобщи министърката. „Очакваме да има ръст на безработните и затова се съгласихме да има увеличение на обезщетението за безработица. Но мярката е временна и държавата няма никакво намерение да стимулира безработицата“, заяви тя.
Относно това дали сега няма да има проблем в строителството и не е ли имало съсредоточаване в определени сектори на мярката 60/40, Сачева отговори, че това не е трака и правителството реагира спрямо нуждите. В момента се дискутира как ще продължи от октомври мярката 60/40, информира министърът. „Нямаме още крайният вид на новия дизайн. Ясно е, че основният дизайн, ще е 60/40“, каза тя. По втория дизайн на мярката са изплатени над 60 млн. лв.
В момента бихме изразили един умерен оптимизъм за начина, по който се развиха нещата в безработицата. “Ако я нямаше обаче мярката 60/40, безработицата в момента щеше да бъде 14%“, заяви тя и изрази надежда, ако безработицата се задържи около 8%. „За истински успех ще смятаме, ако броят на безработните не надмине 300 000“, каза още министърът.
На въпрос, ако има втора вълна на COVID-19, Сачева обясни, че държавата е готова и има достатъчно средства във Фонд“ Безработица“. Относно това какви са критериите за получаване на помощи от родители на деца до 14 години заради пандемията от коронавирус, Деница Сачева заяви, че на 15 септември в училищата ще има разписано всичко подробно за помощта, която ще се дава.
Сред критериите ще има такива за отпуски – платени или неплатени, както и за осигурителен праг. Тя даде пример с градината в Сливо поле и обясни, че ще се дадат по 375 лв. на родителите, които са принудени да стоят вкъщи и да си гледат децата. Сачева потвърди, че темата за оставка на кабинета не се разглежда в момента./БЛИЦ

Още по темата