Британският флот ще защитава риболовните води на страната, ако няма сделка с ЕС

Британският флот ще защитава риболовните води на страната, ако няма сделка с ЕС


Четири патрулни кораба от британския кралски флот ще са готови на 1 януари да помагат за защитата на водите на Великобритания за риболов, ако в преходния период след Брексит не се постигне спорозумение по договора за раздяла между Лондон и Брюксел за бъдещите търговски връзки между тях. Това съобщава британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Опасенията на анализаторите са, че са възможни стълкновения между британски и чуждестранни риболовни съдове, ако не се подпише търговско споразумение. Много френски и други съдове ловят в момента риба в богатите води на Великобритания. Преходните правила в момента, които дават на кораби на ЕС достъп до британски води, няма да важат след 31 декември.
Корабите от британския кралски флот ще имат право да спират, проверяват и задържат всички риболовни съдове на ЕС, които действат в британската изключителна икономическа зона, която може да се простира на 320 километра от брега.

За много от привържениците на раздялата с ЕС проблемът с рибните квоти е символ на суверенитета, който ще им даде Брексит. Иначе икономическото му измерение е повече от скромно. Риболовът заедно с преработката формират 0.1% от БВП на Великобритания. 

Разногласията са около британските квоти. 
Не са малко и трезвите и критични гласове  на Острова. 

Привеждането на тези мерки в действие означава, че един търговски спор ще изправи британската флота срещу корабите на страна съюзник от НАТО.
Във Франция проявяват повече разум. Един от министрите обяви, че страната му ще компенсира рибарите си и ще вземе други мерки, за да им помогне, ако преговорите за търговска сделка се провалят, в опит да се избегнат сблъсъци в морето.

Но, една четвърт от френския улов на риба в североизточната част на Атлантическия океан в момента е в британски води. Другите страни в Европа със силен риболовен сектор, като Германия и Ирландия, подкрепят  Франция. 

Още по темата