Доц. Кунчев: COVID-19 заразява вече по-лесно и повече млади хора

Доц. Кунчев: COVID-19 заразява вече по-лесно и повече млади хора

2 неща могат да бъдат забелязани като тенденция в епидемията от COVID-19 у нас у нас: по-леко предаване на вируса и смъкване на възрастта на новозаразените. Това мнение изрази главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той коментира, че навсякъде има значителен ръст на заболелите. България спрямо Европа е една от държавите с най-голяма възможност за заразяване. Но спрямо съседните държави стоим добре, смята доцентът.
„България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа, след Швеция и Португалия. Значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло“, каза още той.
„Не може всичко да се обясни само със спазването или неспазването на мерките. Има нещо в качеството на вируса. Има тенденция за по-леко предаване и смъкване на възрастта на новоустановените случаи“, коментира още специалистът, който е и член на Националния щаб за борба с коронавируса.
Пред БНТ доц. Кунчев изтъкна, че 30% от заразените у нас вече са под 50 г. По думите му няма как да се направят точни и ясни критерии какво да се прави, защото реално още се знае малко за COVID-19. Като например не е установен кой е природният резервоар, има ли имунитет. Кунчев посочи, че трябва да се реагира според ситуацията.
„Не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция“, изтъкна специалистът.
Той потвърди, че проблеми може да има наесен, а най-вече януари и февруари, когато се засилва сезонният грип.
„Не знам какво трябва да направим, за да издържим още една вълна“, каза доц. Кунчев.
И обобщи, че ще трябва да се различават заболяванията от коронавируса, да се правят изследвания, за да се установи какво точно трябва да се лекува. Напомни, че трябва да пазим здравната система и рисковите групи, в които попадат пенсионерите.
„Сега броят на заразени в интензивно отделение е по-малко. Ако това се задържи, ще кажем че има по-леко протичане. В интензивно са най-тежките случаи. Променихме тактиката на лечение. Изнесохме от болницата тези, които могат да се лекуват във вкъщи“, обясни още Кунчев.
Относно възможността за ваксина срещу грип, той посочи:
„Грипната ваксина се появява тогава, когато производителят има възможност да я достави. Само 2 са фирмите, които имат регистрация в България. Всичките ваксини се поръчват поне година по-рано“.
Във връзка с началото на учебната година доц. Кунчев коментира:
„Нямаме клинична картина, тежка или среднотежка, в ученическа възраст. Когато стоиш 5-6-7 часа в една стая с толкова души, крие рискове“.
Той каза, че се водят разговори и ще се пристъпи към по-специална дезинфекция, учениците да не излизат наведнъж в междучасие, да не обикалят кабинетите и др.
На въпрос дали протестите крият риск за по-голям брой заразени, Кунчев пожела да не се политизира въпросът. Каза, че не е сложно всеки да прецени, че струпването на хора крие риск.
„След като имаме хора на едно място, всяко събиране на хора, риск има и много зависи от личното ни поведение“, каза той и даде пример с баловете./Вестник Марица

Още по темата